Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

OECD’s dystre prognoser er ubrugelige i vækstdebatten

Opinion: Overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen langede forleden hårdt ud efter OECD's vækstprognose for dansk økonomi. Og han har ganske ret. Forudsætningerne er nemlig helt skæve.

Erik Bjørsted, chefanalytiker Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Tænketanken CEPOS afholdt den 10. december deres årlige vækstkonference. Én af talerne, den nuværende overvismand Hans Jørgen Whitta-Jacobsen, blev undervejs spurgt til, at Danmark ifølge OECD’s lange fremskrivninger har udsigt til den 6. laveste vækst ud af 34 OECD-lande. Til det spørgsmål kom overvismanden med et bemærkelsesværdigt svar:

»Helt ærligt. Den der OECD-prognose til 2030 - den giver vi sgu ikke så meget for.«

Hver tirsdag skriver en af Danmarks førende tænketanke en kommentar i Finans.

Hårde ord fra overvismanden, men også meget velbegrundede ord. Når man dykker ned i OECD’s lange fremskrivninger viser der sig nemlig så store mangler, at OECD’s lange fremskrivninger ikke bør danne grundlag for vækstdebatten herhjemme.

For det første er befolkningsprognosen, der ligger til grund for OECD’s fremskrivning for EU-landene, forældet. Faktisk er befolkningsprognosen for EU-landene den samme, som blev anvendt tilbage i 2012. Siden er der dog sket meget.

Udviklingen i befolkningens størrelse og sammensætning har stor betydning for vækstudsigterne. Derfor er det vigtigt, at prognosen bygger på et aktuelt og opdateret befolkningsgrundlag.

For det andet tyder meget på, at OECD ikke har helt styr på de danske arbejdsmarkedsreformer. Den strukturelle beskæftigelse – dvs. beskæftigelsen renset for konjunkturernes påvirkning – vokser i OECD’s fremskrivning ikke nær så meget som i Finansministeriets (FM), og det har stor betydning for vækstudsigterne.

OECD’s fremskrivninger risikerer at lede til fejldiagnoser af Danmarks vækstproblem.

Erik Bjørsted, chefanalytiker Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Fra 2013 til 2030 vokser den strukturelle beskæftigelse i OECD’s seneste fremskrivning således med godt 80.000 personer, mens den strukturelle beskæftigelse ifølge FM vil vokse med godt 195.000 personer – altså med mere end dobbelt så meget, som OECD påstår.

Zoomer man ind på udviklingen fra 2013 til 2020, så mener OECD kun, at den strukturelle beskæftigelse vil vokse med ca. 40.000 personer, mens FM’s fremskrivning tilsiger en vækst på ca. 118.000 personer. Vismændene mener endda, at beskæftigelsen strukturelt vil vokse med 133.000 personer. Det er vel og mærke i en periode, hvor der kommer store bidrag til beskæftigelsen fra skattereformer, tilbagetrækningsaftalerne samt reformer af kontanthjælp, førtidspension, SU mm.

Vismændene undrer sig også i deres nyeste rapport. På side 57 skriver vismændene, at:

»I lyset af velfærdsaftalen fra 2006 og tilbagetrækningsreformen fra 2011 forekommer OECD’s skøn for arbejdsstyrken at være bemærkelsesværdigt lavt.«

OECD’s fremskrivninger risikerer at lede til fejldiagnoser af Danmarks vækstproblem. Samlet forekommer OECD’s lange fremskrivninger så mangelfulde, ikke kun for Danmark, men også for de andre EU-lande, at de ikke bør anvendes til at konkludere noget om, hvordan Danmark eller andre EU-lande klarer sig i det internationale vækstkapløb.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.