Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Vækstkrise bør ryste Novo-klanen

Kommentar: Kurstæsk til Novo Gruppens største selskaber skal give anledning til selvransagelse. Et generationsskifte trænger sig på.

Artiklens øverste billede
Ansvaret for vækstkrisen i Novo Gruppens største selskaber er i sidste ende bestyrelsesformand for Novo A/S og Novo Nordisk Fonden, Sten Scheibyes hovedpine.

En epoke rinder ud. Succesen ebber ud. Ledelsens dage er talte. Indenfor tre børsdage er problemerne i Novo Nordisk Fondens to største selskaber, Novo Nordisk og Novozymes, blevet sendt til tælling på aktiemarkedet. Den dyrebare tillid siver ud af de to tidligere børsdarlings. Væksten er for nedadgående, og det er endnu ikke klart, hvad og hvem der skal gøre noget ved det.

Novo Nordisk og Novozymes er to af dansk erhvervslivs absolutte stjerner. De økonomiske resultater har været overbevisende med en fantastisk evne til at skabe solide pengestrømme, der har forgyldt ejerne med Novo Nordisk Fonden i spidsen siden opsplitningen i 2000. Anerkendelsen og de mange roser til ledelsen har ingen ende ville tage. Der er traditionelt en urokkelig tro på, at der er styr på sagerne i Novo Gruppen.

Men når de svigter, er det tid til at tænke nyt, udfordre sin forretningsmodel, stramme virksomhedskulturen op og skifte ledelsen ud i tide.

Søren Linding, erhvervskommentator

Men det knager i fugerne. Det begyndte i verdens største producent af industrielle enzymer, Novozymes. Salgsvæksten er især efter olieprisens kollaps for nedadgående, og de langsigtede vækstmål er i flere omgange blevet nedjusteret til nu 8-10 pct. med det forbehold, at det ikke nås før tidligst i 2020. I onsdagens halvårsregnskab nedjusteres salgsvæksten for i år til 2-4 pct. fra 3-5 pct., hvormed 2016 står til at blive værre end sidste år.

Novo Nordisk har derimod på ryggen af lukrative sideforretninger og et boomende diabetesmarked holdt fast i sit mål om at øge driftsindtjeningen med 15 pct. om året. Det var klart, at det ikke holdt længere, men den store nedjustering i efteråret til 10 pct. kom bag på de fleste. I sidste uges halvårsregnskab måtte Novo Nordisk uventet nedjustere dette års resultatprognose, der i øvrigt kun lød på 5-9 pct., til 5-8 pct. Prispres og intensiveret konkurrence er den nye hverdag.

Nu lyder det som luksusproblemer, da der trods alt stadig er vækst i både salg og indtjening. Men vækstkrisen kommer mildest talt på et uheldigt tidspunkt. Et generationsskifte presser sig på i topledelsen i stort set hele Novo-systemet.

Det mest presserende er at finde en afløser til den ekstremt succesfulde men også magtfulde topchef i Novo Nordisk, Lars Rebien Sørensen, der senest går på pension i starten af 2019. Der kan umiddelbart ikke være nogen anden grund til at tøve med at udnævne en ny adm. direktør, end at bestyrelsen ikke har besluttet sig for, hvem af de to kronprinser der skal have jobbet.

Et generationsskifte presser sig på i topledelsen i stort set hele Novo-systemet.

Søren Linding, erhvervskommentator

Men de skuffende resultater må også give stof til eftertanke i toppen af Novozymes, hvor især bestyrelsesformanden, Henrik Gürtler (1953) har siddet for bordenden siden enzymgigantens fødsel som selvstændigt børsnoteret selskab. Den adm. direktør Peder Holk Nielsen (1956) har været i Novo Gruppen i en menneskealder, men han har trods sine snart 60 år kun været adm. direktør i lidt over tre år. Fornyelse er ikke ligefrem en dyd i topledelsen, selv om behovet må anses for at være presserende.

Med valget af den internationale bankmand Kasim Kutay som afløser for den fyrede Eivind Kolding og ny chef for Novo A/S er der ikke lagt op til, at Novo Nordisk Fondens pengetank fremover skal have mere magt. Nærmere tværtimod. Alle pile peger mod den absolutte top, når strategier og ledelsesskift i Novo Gruppen skal besluttes. Derfor havner Novo Gruppens vækstkrise også på bestyrelsesformanden for både Novo A/S og Novo Nordisk Fondens bord.

En epoke rinder ud. Succesen ebber ud. Ledelsens dage er talte.

Søren Linding, erhvervskommentator

Det er helt overset i dansk erhvervsliv, hvor meget magt den detroniserede Coloplast-boss, 64-årige Sten Scheibye, egentlig har. Han fremstår altid rolig, fattet og solid som en klippe. Men det er ikke sikkert, at han helt er klar over det stigende behov for forandring i rygraden i fondens formue og største finansielle bidragsydere.

Han får hjælp i sine bestyrelser af særdeles garvede folk som Maj Invests Jeppe Christiansen, den svenske pharma-veteran Göran Ando, den norske problemknuser og formand i GN Store Nord, Per Wold-Olsen, og tidligere mangeårig chef for Novozymes og inkarneret Novo-mand, Steen Riisgaard.

Det er et frygtsomt tæskehold. Men det kan også trænge til nyt blod.  

Aktiemarkedet plejer at være en god indikator for, hvornår der skal hankes op. Novo Gruppen har siden opsplitningen af Novo Nordisk opnået fænomenale resultater. Men når de svigter, er det tid til at tænke nyt, udfordre sin forretningsmodel, stramme virksomhedskulturen op og skifte ledelsen ud i tide.

Det har Lundbeckfonden lært på den hårde måde.

Søren Linding er erhvervskommentator. Tweet ham på @sorenlinding eller skriv til soren.linding@finans.dk

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.