Tidligere var banksektoren knægten med en sky af ballade omkring sig. Nu er det landbruget
Landbruget er igen i trådkorset. Det har sin pris at satse på vennerne og være i krig med alle andre.
Kan du huske din barndoms skolegård? Så kan du sikkert også huske, at der altid var skrig og skrål og ufred omkring bestemte drenge, mens andre var omgivet af ro og fordragelighed. Det var bare sådan.
Det samme gælder dansk erhvervsliv. Indtil for et par år siden var banksektoren drengen med en sky af ballade omkring sig. Nu er det landbruget. Landbruget kan knap nok røre ved en regnemaskine, før sprinklersystemet på Christiansborg går i gang og den ansvarlige minister hives i samråd. Sådan er det blevet.
De seneste to eksempler kom mandag.
Først måtte fødevareminister Esben Lunde Larsen forklare, hvorfor hans embedsmænd havde gjort antibiotikummet Tetracyklin mindre belastende i svineproducenternes medicinregnskab end aftalt med et folketingsflertal i april 2015. Dernæst måtte Bæredygtigt Landbrugs formand forklare, hvordan han kunne sidde og godkende sin egen ansøgning om offentlige midler uden at være inhabil. Pengene skulle bruges til at få fremstillet en rapport på Copenhagen Business School, der skulle gendrive en rapport fra Københavns Universitet, som Bæredygtigt Landbrug ikke brød sig om.
Hvis du læser ovenstående som snyd og manipulation, der skal sværte landbruget til, så er vi inde ved problemets kerne. Altså den professionelle kerne.
Kernen er, at det er noget skidt at være drengen, der altid er ballade omkring. Ens troværdighed er lav, og på et tidspunkt har omverdenen ikke længere tålmodighed til at høre, hvor blodig uretfærdighed man føler sig udsat for. Så sidder man med følelsen af dobbelt uretfærdighed.
Næste skridt kan blive, at man deler verden op i venner og fjender. Hele verden. Der findes ikke længere objektive udfordringer. Der findes en storm i et glas gylle. Anerkendte, kritiske forskningsresultater er også afskaffet. Der findes synspunkter, politikere, embedsmænd og forskere, der skal nedkæmpes.
Har den del af dansk erhvervsliv, der er organiseret i Dansk Industri, oplevet at være drengen, der altid er ballade omkring? Aldrig. Hvad så med Dansk Erhvervs medlemmer? Overhovedet ikke.
Den professionelle kerne er, at drengen, der altid er ballade omkring, lever et besværligt liv. Han må satse på vennerne, for han er i permanent krig med alle andre. Når magten på Christiansborg tipper til ikke-vennerne, er man på den. Blæsten om landbrugspakken, der kostede Eva Kjer Hansen posten som fødevareminister, afdækkede, at balladen endog kløvede hendes eget ministerium.
Har den del af dansk erhvervsliv, der er organiseret i Dansk Industri, oplevet at være drengen, der altid er ballade omkring? Aldrig. Hvad så med Dansk Erhvervs medlemmer? Overhovedet ikke. Og selv da bankerne var allermest på krogen, afholdt de sig fra at opbygge et parallelt univers, hvor alle, der ikke er med os, er imod os.
Anders Heide Mortensen er kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.