Regeringen halser efter dansk erhvervsliv
Regeringens energipolitik er helt ude af trit med toppen af dansk erhvervsliv, som for længst har indset, at fremtiden er grøn - ikke sort.
Den danske klimakamp er vendt op og ned. På den ene side står en borgerlig trekløverregering, der med virksomhedernes ve og vel som argument udskyder kampen for et renere klima og et sundere miljø. På den anden side står en lang række store virksomheder - blandt andet Coop, Lego og ikke mindst energikæmpen Dong, der med torsdagens beslutning om at lukke for kulkraft - har klimaet som topprioritet.
For kul er fortiden. Siden klimaaftalen i Paris er andelen af nyopførte klimakraftværker i Kina, verdens næststørsteøkonomi, faldet drastisk, samtidig med at der formentligt ikke bliver opført nye kulkraftværker i Vesteuropa. Det har virksomhederne fundet ud af. Derfor møder langt størstedelen af landets topchefer ikke høje politiske klimaambitioner med gråd og brok. Tværtimod. Store danske virksomheder kappes om at have den mest klimaambitiøse politik. Interesseorganisationen Dansk Industri har også omfavnet klimaaftalen i Paris som »muligheder« i stedet for »besvær« for erhvervslivet.
Alt imens presser regeringen med støtte fra Dansk Folkeparti foden tungt ned på klimabremsen. Den grønne omstilling er blevet tilbagerullet og har i dag længere udsigter. Det er blandt gået ud over SR-regeringens plan for udfasning af kul. Den er blevet skubbet fra 2030 til 2050. Planen var luftkasteller og ville skade virksomhederne, sagde klima- og energiminister Lars Christian Lilleholt (V) dengang. Dongs beslutning viser med al ønskelig tydelighed noget andet.
Jeg priser mig lykkelig over at være politiker i et land, hvor virksomheder ofte er en medspiller, når det handler om grøn omstilling. Men hvor er det ærgerligt, at vi politikere ikke vil komme med en ambitiøs målsætning og bygge videre på det internationale grønne forspring.
Jeg priser mig lykkelig over at være politiker i et land, hvor virksomheder ofte er en medspiller, når det handler om grøn omstilling. Men hvor er det ærgerligt, at vi politikere ikke vil komme med en ambitiøs målsætning og bygge videre på det internationale grønne forspring. Lars Christian Lilleholt sagde torsdag, at Dong var en »modig« virksomhed efter beslutningen om at skrotte fire kulkraftværker i 2023. Det samme er svært at sige om ministeren. Tværtimod lignede han en politiker, der høstede frugten af Dongs ambitiøse arbejde for en bæredygtig energisektor.
I dag kører vi efterhånden i to hastigheder. Flere virksomheder med fuld tryk på speederen og en magelig regering i første gear. Derfor skal vi politikere have næsen ned i plovfuren og arbejde for en ambitiøs og grøn klimapolitik, hvor vi passende kan starte med udfasning af kul i 2025 – til gavn for både borgere og erhvervsliv.