Debat

Erfarne ledere skal lære at vende på en tallerken

At pivotere eller ikke-pivotere. Det er spørgsmålet, som alle ledere med jævne mellemrum skal spørge sig selv og deres medarbejdere om.

Etablerede virksomheder ser langt efter de succesfulde entreprenante virksomheder. En af de mange rådgivere, som har set dette, er Eric Reis, en 39-årig succes og fiasko fra Silicon Valley, som for fem år siden skrev bogen The Lean Start Up. Han havde aldrig forudset, at efterspørgslen efter hans viden blandt etablerede virksomheder skulle være så stor.

Drillende har han påstået, at entreprenører har to superkræfter: at bruge andre folks penge og at bruge andre folks tid. Nogle gang går det godt, og vi ser enorm succes, som efter tre-fem års underskud giver bragende indtjening til investorerne. Hans pointe er bl.a., at vi skal være bedre til at styre det entreprenante – hvad enten det er, fordi vi søger at skabe det i en eksisterende organisation, eller vi investerer i startups. Her peger han på et centralt begreb: pivotering, dvs. at skifte strategi uden at skifte vision...

Læs også