Debat

Toke Kruse: Sådan ser det ud, når politikerne dræber et marked

Politikernes fornemmeste opgave er at skabe rammen for vækst og nye ideer. Men med taxiloven har man gjort det stik modsatte: spændt ben for innovation og services, som mange danskere elsker.

I Danmark har vi været vant til, at det er politikerne, der bestemmer, hvordan vores samfund skal indrettes. Det har langt hen af vejen skabt rigdom og gjort Danmark til det velstående velfærdssamfund, vi har i dag.

Men i takt med, at nye teknologier melder sig på banen, og det bliver lettere for borgerne at komme til orde gennem fx sociale medier, er det politiske system kommet under pres. Borgerne ønsker ikke at blive bestemt over eller have regler, der direkte skader markedet for et produkt, som de efterspørger. Og sandheden er, at politikernes benspænd efterhånden er blevet innovationens værste fjende.

Tag fx Uber, som tusindvis af danskere var glade for. Taxitjenesten blev jordet af tussegamle paragraffer. Man foretog ganske vist nogle mindre justeringer af taxiloven, men loven er på ingen måde gjort moderne nok til, at kørselstjenester som Uber kan udbyde deres populære services. Borgerne ønsker et alternativ til taxi. Politikerne spænder ben for det.

De forhøjede registreringsafgifter på elbiler er et andet eksempel. Salget af elbiler er kollapset, efter at Christiansborg besluttede at forhøje afgiften per 1. januar i år. Det viser jo glimrende, at politikere ikke rigtig har fanget den tendens, som hersker ude i virkeligheden. Man forhindrer ny klimavenlig teknologi i at bide sig fat ved at smøre dem ind i afgifter.

Det er på tide, at samtlige politikere lytter til borgerne og tager skeen i den anden hånd. Alternativet er, at Danmark taber et stort teknologisk momentum på gulvet.

Det er egentlig forbløffende, at der stadig er politikere, som tror, at hvis man blot hæver skatterne, så får vi et bedre samfund med flere skattekroner at gøre godt med. Men nej. Sådan er verden ikke skruet sammen. Effekten af højere bilafgifter har været færre moderne, miljøvenlige biler, færre penge i kassen, mindre afkast, minde velfærd, som Information ret præcist beskriver. Man må håbe, at det står klart for alle.

Det er egentlig forbløffende, at der stadig er politikere, som tror, at hvis man blot hæver skatterne, så får vi et bedre samfund med flere skattekroner at gøre godt med.

Toke Kruse, serieiværksætter, forfatter og liberal samfundsdebattør.

Hvis Danmark skal forberede sig og blive til det velfærdssamfund, som vi alle ønsker os, skal vi ikke straffe borgerne med endnu flere afgifter og dræbe innovationen med endnu flere regler. Vi skal have færre afgifter. Vi skal have færre regler.

Derfor: Politikere, kæmp for et langt, bedre Danmark. Vi løser ikke fremtidens problemer med mere bureaukrati og skatter. Vi har brug for ledere, der tør træde i karakter og vise vejen ind i et bedre Danmark igennem reformer, fornyelse og fremtidsvisioner og fornuftig lovgivning. Så skal dygtige iværksættere nok klare resten.

Læs også