Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

»Skat er noget, vi hapser fra hinanden«

Tænk hvis vi havde et skattesystem, hvor de offentlige instanser skulle konkurrere om borgernes penge.

Christian Strarup, MBA og liberal samfundsdebattør.

Forleden var jeg ude og køre en tur med en ven, og som så ofte faldt samtalen på politik og en utilfredshed, vi begge nærer til den offentlige forvaltning. Specielt utilfredsheden med, hvordan skattekroner skødesløst og samvittighedsløst misbruges på ting, som ikke er i skatteborgernes interesse.

Debatspalterne i diverse medier bugner med skandalehistorier om, hvordan skattekroner forvaltes på skandaløs vis, og hvordan vores fælles eje sælges ud til spotpris. Senest har erhvervskvinde og debattør Esther Dora Rado skrevet en glimrende artikel i Børsen om den dysfunktionelle offentlige sektor. Og forleden meldte tidligere medlem af Liberal Alliance Lilian Parker Kaule og tidligere landsformand for Liberal Alliance Ungdom Alex Vanopslagh sig i koret med endnu en opsang til det offentlige Danmark i Berlingske. Det fik mig til at tænke over hvilke mekanismer, som gør, at vores folkevalgte ikke handler anderledes. Og min klare konklusion er, at man tager skatteindtægten fra borgerne for givet.

Når finansloven skal lægges, kigger man på det offentlige forbrug og finder så derefter frem til, hvor mange penge man skal hente op ad de arbejdende borgers lommer. Man sætter i det offentlige næring efter tæring og ikke som den ansvarlige borger – tæring efter næring. I min optik er det at tage skatteindtægten for givet. For – skat er jo noget, vi tager fra hinanden.

På den offentlige spilleplade findes konkurrencestyrelsen, som skal sikre fair konkurrence på markedet. Pudsigt nok gælder det ikke de offentlige instanser imellem. Tænk hvis vi fik Konkurrencestyrelsen til at tilse, at der var offentlig konkurrence mellem de forskellige områder, og at den altafgørende parameter var service for borgerne. Tænk hvilken offentlig sektor vi ville få.

Lad os lave et tankeeksperiment og vende hele logikken for den offentlige sektor på hovedet. Tænk hvis vi havde et skattesystem, hvor de offentlige instanser skulle konkurrere om borgernes penge, og hvor borgerne aflønnede de offentlige instanser efter hvor gode, de var til at levere service så priseffektivt som muligt. Så kunne den enkelte skatteyder bestemme, hvordan de indbetalte skattekroner skulle fordeles. Og de områder, som ikke får så mange penge, må se på, om de har de rigtige tilbud på hylderne, og om de leverer en ordentlig service.

Man sætter i det offentlige næring efter tæring og ikke som den ansvarlige borger – tæring efter næring.

Christian Strarup, MBA og liberal samfundsdebattør.

En skatteyder kunne for et år ad gangen fordele sin skattebetaling helt efter eget hoved. Og hvis skatteborgeren ikke ønsker at betale skat til en bestemt offentlig instans – ja, så er det naturligt, at borgerne så heller ikke kan gøre brug af denne ydelse. Og skulle det ske, at en offentlig instans ikke får nogle skattekroner – ja, så er det nok et udtryk for, at denne instans ingen værdi har for borgerne. Samtidig kunne borgmester Morten Kabel i Københavns Kommune se, hvor mange skatteborgere som ville bidrage til fx bycykelprojektet. Personligt tror jeg, at antallet af bycykler nok ville være betragteligt mindre. Nok lig med 0.

Selvfølgelig kan denne tanke ikke føres ud i livet, men jeg tror, at mange skatteborgere vil være ganske godt tilfredse, hvis tænkningen fandt indpas i det offentlige. Altså konkurrencementaliteten og fokus på at levere værdi og konkurrere på service. Men vi er vant til, at vi som skatteborgere bliver umyndiggjorte i det ”repræsentative demokratis” hellige navn, hvor politikerne prioriterer helt ude af trit med befolkningens ønsker.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) udtalte forleden, at man vil arbejde for førerløse skibe i det danske farvand. Det spring er da ikke så stort. I dag har vi førerløse regeringer som føre automatpolitik uden omtanke, respekt eller hensyn til skatteydernes hårde arbejde.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.