Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Derfor er de rige – rige

Det er håbløst at tale om rigdom og rige mennesker generelt, som var det nogen, der har snydt nogen.

I DR-programmet Debatten forleden blev det slået fast, at der stadig er mennesker i Danmark, som tror, at dem, der har meget, har det på bekostning af dem, der har mindre. Ligesom de tror, at dem, der tjener gode penge, fordi de ejer en virksomhed, har tjent dem på bekostning af de ansatte. Men det er jo at vende tingene på hovedet.

I Danmark kommer folk på arbejde af egen fri vilje. Hvis de ikke ønsker at være ansatte, kan de starte deres egen virksomhed og tage den risiko, som følger med. Vi lever i et frit land, hvor det tager få minutter at oprette et firma, og så er du i gang. Jeg startede selv min første virksomhed for mine hårdt optjente avispenge, da jeg blev 18 år, og fem år efter var jeg ved at gå konkurs med en gæld på en million kroner. Det er omsonst at tale om rigdom og rige mennesker generelt, som var det nogen, der har snydt nogen andre.

Det er ofte en forudsætning som ejer, at man arbejder ekstraordinært meget (uden garanti for løn) og investerer sine penge i virksomheden. Hvis alle ansatte skulle have de samme potentielle gevinster, som ejere får, uden at løbe en tilsvarende risiko, så ville der slet ikke være penge i virksomheden. Der er sjældent – hvis nogen – mennesker, der tager fra deres egen opsparing, arbejder med stor risiko og derefter giver pengene videre til andre, som har løngaranti, jobsikkerhed og lav risiko. Og hvis der findes sådanne mennesker, så står det dem jo frit for at dele ud af deres egne penge. Det er op til dem selv. Pointen er bare, at man fjerner al motivation for at starte egen virksomhed, hvis ikke de økonomiske gevinster følger med. Og en god løn er en central del af den gevinst.

Man fjerner al motivation for at starte egen virksomhed, hvis ikke de økonomiske gevinster følger med. Og en god løn er en central del af den gevinst.

Toke Kruse, serieiværksætter og liberal debattør.

Man tager eklatant fejl, hvis man tror, at der vil blive skabt større rigdom, hvis vi introducerer en form for moderne kommunismen i Danmark med en hidtil uset grad af omfordeling. Historisk har kapitalismen og de liberale demokratier slået socialismen med adskillige banelængder. I stedet skulle man acceptere, at nogen klarer sig bedre, fordi de løber en risiko, eller fordi de investerer nogle penge hensigtsmæssigt. Rigmand og mangemillionær Mads Peter Veiby siger i en Facebook-update: »Hvis man kunne ansætte 10 SOSU-medarbejdere som direktør i Novo Nordisk så kunne aktionærerne spare penge på direktørlønnen. Spørgsmålet er så bare, om de 10 personer vil evne at tjene flere penge til aktionærerne? Min tese er, at det ville de næppe.«

Hele tanken om, at de dårligere stillet og politikere som Pelle Dragsted fra Enhedslisten kan fordele de såkaldt riges penge og overskud fra virksomheder, får min undren til at vokse. For hvem er disse rige, og hvad vil det sige at være rig? Skal vi i den sammenhæng ikke lade middelklassen i Danmark sammenligne med dem, vi betragter som fattige i Afrika? I det perspektiv er middelklassen herhjemme ekstremt rig. Og i den analogi bør vi sende alle vores penge til de allerfattigste, så vi alle sammen kan have en jævn, gennemsnitlig indkomst, hvor vi alle får det samme på hele kloden. Men sådan spiller det kapitalistiske klaver ikke. Og det er ikke sådan, at vi bygger rigere samfund. Ekstrem omfordeling er tværtimod formlen på at fejle.

BRANCHENYT
Læs også