Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

'Taberne' er globaliseringens sande helte

Overalt hyldes fleksibiliteten i den danske arbejdsmarkedsmodel, der både skaber job og sikrer tryghed. Men alligevel er modellen under pres.

Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Eliter rundt om i verden spørger sig selv, hvorfor opbakningen til økonomisk integration og frihandel er vigende. Nærmest lige meget hvem man spørger, er svaret, at folk frygter for at miste deres job. Og at løsningen er den roste danske flexicurity model.

Men det svar overser et grundlæggende problem. Der er behov for en oprigtig anerkendelse af de arbejdstagere og virksomhedsejere, som er globaliseringens sande helte. Men vores globaliseringssprog sidder desværre fortsat uhjælpeligt fast i uforvarende nedgørelse.

Making Globalization Work for All var temaet, da Udenrigsministeriet og Dansk Erhverv forleden inviterede til en stort anlagt konference. På talerlisten var bl.a. OECDs generalsekretær Angel Guerria og EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Konferencen gav et meget klart indtryk af, at vi har det, briterne vil kalde en feisty regering. Der var absolut ingen nervøsitet i forhold til stigende international konkurrence. »Bring it on,« sagde erhvervsordfører Joachim B. Olsens fra Liberal Alliance og finansminister Kristian Jensen talte begejstret om det næste årtis teknologiske udvikling, der automatiserer tusindvis af job i nogle brancher, ja, men som skaber tusindvis af job i andre sektorer. Uddannelsesminister Merete Riisagers fortsatte i samme spor: »Vi må beslutte os for, om vi vil vinde eller tabe«.

Den attitude kan man kun have respekt for.

De udenlandske gæster hyldede Danmark for langt hen ad vejen allerede at have fundet løsningen på globaliseringens udfordringer. Danmarks flexicurity model – altså kombinationen af et fleksibelt arbejdsmarked, et finmasket net af ledighedsydelser og stærke aktiveringspolitikker – fremhæves som et centralt element i at få globaliseringen til at arbejde for alle, i en nylig rapport udgivet af Valutafonden (IMF), Verdensbanken, og Verdenshandelsorganisationen (WTO)

Ironien er dog, at vi lever en tid, hvor man på ingen måde kan tage for givet, at der er politisk opbakning til at foretage de investeringer i uddannelse og i arbejdsmarkedsinstitutioner, som er nødvendige for at etablere, fastholde og videreudvikle flexicuritysystemer rundt om i verden.

Vi lever i en tid, hvor man på ingen måde kan tage for givet, at der er politisk opbakning, til at foretage de investeringer i uddannelse og i arbejdsmarkedsinstitutioner, som er nødvendige for at etablere, fastholde og videreudvikle flexicuritysystemer rundt om i verden.

Jakob Vestergaard, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)

Dertil kommer, at flexicurity formentlig kun vil være halvdelen af løsningen, hvis den folkelige opbakning til åbne økonomier og åbne samfund skal kunne sikres fremadrettet. Fremtidssikring vil i lige så høj grad afhænge af, hvordan vi møder de mennesker, der har mistet deres job, eller er gået konkurs med deres firma. Er de 'tabere' som ikke har klaret den? Nej, det er de ikke. De er globaliseringens helte, der har taget nogle alvorlige slag på fællesskabets vegne. Som vi derfor skal både hylde og støtte maksimalt i at komme videre.

I en globaliseret økonomi kan forskellen på optur og nedtur sjældent reduceres til et spørgsmål om den enkeltes indsats og dygtighed. Hvis ikke vi evner at indarbejde den balance i måden, vi snakker om globaliseringen og laver arbejdsmarkedspolitik på, ser det skidt ud.

Også i Danmark.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.