Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Vi lærte tre ting af Mette Frederiksens tale 1. maj

Det står lysende klart, at Socialdemokratiet vil gå til valg på en platform, der smager af klassisk velfærd. Og S-ledelsen vil tilsyneladende gøre mere for at undgå splid mellem Dansk Folkeparti og S - end mellem De Radikale og S.

Som formand for Socialdemokratiet er en 1. maj-tale ikke en almindelig tale. Talen på arbejdernes internationale kampdag ridser hovedbudskaberne for den kommende valgkamp op og viser de flanker, som partiets statsministerkandidat vil bruge i sit forsøg på at vinde magten.

Jeg bed særligt mærke i tre konkrete budskaber fra S-lederen.

1. Billedet af Løkke som liberalisten Fogh

Frederiksen forsøgte at koble statsminister Lars Løkke Rasmussen til forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen og tegne en linje fra tidligere borgerlige regeringer op til den nuværende. »Sådan har borgerlig politik været de seneste i hvert fald 30 år. Uanset om det så var under Schlüter i 80’erne. Fogh i 00’erne. Eller sidst Løkke var ved roret,« sagde hun blandt andet.

Kigger man nøgternt på det politiske landskab, kan man se, at Løkke er fanget i en parlamentarisk situation, hvor han læner sig op af Dansk Folkeparti, og næppe kommer igennem med store liberale reformer. Men netop derfor har oppositionen en interesse i at tegne billedet af Løkke som en superliberal, der omfordeler fra de fattige til de rige.

Den kant til Venstre bliver kun endnu vigtigere at tale op, når Socialdemokratiet defacto deltager i alle de store aftaler, der ellers kunne illustrerer denne pointe. Boligaftalen, som S er med i, er et eksempel på et konkret forlig, som S ikke kan angribe i valgkampen. Jo flere aftaler partiet selv deltager i og jo mindre ren liberal politik, der føres, desto mere har Frederiksen brug for at tegne billede af den sande Løkke som en omvendt Robin Hood i ledtog med LA.

2. Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti står sammen

Socialdemokratiet vil gå til valg på en platform, hvor risikoen for splid mellem DF og S er minimal. Det ses fx i budskabet om, at pensionsalderen ikke skal hæves. Her er DF og S enige. Kig også på Socialdemokratiets nye slogan: »Den bedste danske opfindelse er Danmark.« Det kunne snildt gå som DFs eget slogan.

Et andet eksempel er ideen om en fingrene væk-reform i den offentlige sektor. Her sagde Mette Frederiksen forleden: »Det hårdeste for de offentligt ansatte er at høre på politikere, der slår ud med armene og siger, at selvfølgelig kan der spares mere og løbes hurtigere.« Her er S igen på linje med DF.  Hun rakte endda specifikt ud til DF, da S-formanden talte om hvem, der skal samarbejdes med: »Gode solide venskaber med flere. Til højre og venstre. Og det er altså også som om, at Dansk Folkeparti træffer bedre beslutninger, når der er en socialdemokrat lige ved siden af.«

3. Socialdemokratisk classic

Formandens valgkampsretorik er socialdemokratisk classic: Der er ingen højredrejning på reform- og vækstpolitikken. Mantraer som tryghed, retfærdighed og lighed blev gentaget igen og igen.

Sådan vil det altid være i en 1. maj tale, kan man indvende, men eksemplerne skinner alligevel igennem. Hvidvaks og snyd for milliarder af penge blev nævnt, og der blev sat et angreb ind mod dem, der snyder og flytter penge i skattely. Frederiksen lovede også at ansætte flere i Skatteministeriet til at håndhæve de krav. Samlet set gav 1. maj-talen indikationer på, at Frederiksen kommer til at køre med klassiske socialdemokratiske budskaber, når danskerne senest om to år skal sætte deres kryds.

BRANCHENYT
Læs også