Debat

Trumps budget er et blændværk

En gennemgang af USA’s økonomiske historie giver intet belæg for at tro på Donald Trumps forventninger om en økonomisk vækst i bnp på hele 3 pct. syv år i træk.

Præsident Donald Trumps forventninger til USA’s økonomi hænger ikke sammen, vurderer Barack Obamas tidligere økonomiske chefrådgiver Lawrence H. Summers. Foto: AP

Selv om det måske er spildt ulejlighed, følger her nogle betragtninger over Trump-regeringens forventning om en økonomisk vækst på 3 pct. For 15 år siden lød en rente på 0 pct. som utænkelig, og alligevel skulle vi opleve en sådan rente. Næsten ingen havde regnet med den produktivitetsvækst, som fandt sted i USA mellem 1995 og 2005, eller havde forudset, at finanskrisen i 2008 ville blive så alvorlig. Det er derfor uholdbart at sige, at den og den prognose er utænkelig. 

Det giver dog god mening at benytte historien til at forsøge at måle sandsynligheden for resultater. Jeg har svært ved at se, hvordan nogen granskning af USA’s historie skulle kunne sandsynliggøre Trumps prognose som værende realistisk. ..

Læs også