Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Rigdom og velstand kommer ikke af sig selv, kære socialdemokrater

Vil vi være sikre på, at vores børn og børnebørn får de samme muligheder, som vi selv har haft, er det altafgørende, at vi først og fremmest prioriterer udvikling og vækst.

Danmark skal være rigere, og Danmark skal være stærkere. Det kan ingen være uenig i. Og vækst og velstand er vejen frem for at nå det mål. Derfor undrer det mig også, at Socialdemokratiet endnu ikke er kommet med et kvalificeret bud på, hvordan de vil sikre vækst og velstand. For hvis vi vil sikre, at vores børn og børnebørn får de samme muligheder, som vi selv har haft, er vi nødt til at prioritere væksten endnu højere. Det kommer ikke af sig selv.

Desværre lader det til, at Socialdemokratiets svar på at løse de udfordringer, som Danmark står over for, er at hæve skatterne. Da de sidste år fremlagde deres bud på en 2025-plan, stræbte deres ambitioner ikke længere end til at skabe et råderum på 1 milliard kroner i år 2025. Og det er langt fra tilstrækkeligt til at løse de udfordringer, Danmark kommer til at stå over for, når flere forlader arbejdsmarkedet og færre kommer til.

Skal vi nå målet om et stærkere og rigere Danmark – på trods af de demografiske udfordringer – kræver det, at vi allerede nu sætter barren højere for dansk økonomi og har ambitioner på de næste generationers vegne. Derfor har regeringen netop fremlagt en ny 2025-plan, der sætter rammerne for dansk økonomi frem mod år 2025 med et klart mål om at skabe udvikling, vækst og velstand i hele Danmark.

For vækst og velstand kommer ikke af sig selv. Det kræver, at vi tør sætte ambitiøse mål og gennemfører de nødvendige reformer, der skal til, for at vi kan få råd til mere og bedre velfærd – til gavn for os alle. Derfor har regeringen med den nye 2025-plan sat som mål, at velstanden skal løftes med 80 milliarder kroner, at væksten skal øges med 2 procent af BNP årligt, og at beskæftigelsen skal øges med ca. 60.000 personer. Det er nødvendigt, hvis Danmark også i de kommende år skal have råd til velfærd i verdensklasse.

Men økonomiske mål kan ikke stå alene. Og derfor vil vi løbende frem mod 2025 gennemføre reformer for at få råd til mere velfærd. Det betyder, at en del af råderummet skal bruges til at sænke skatter og afgifter, så danskerne får flere penge mellem hænderne, og incitamentet for at arbejde bliver lidt større.

Det vil skabe vækst. Det vil skabe velstand. Og det vil betyde, at vi vil have råd til at prioritere mere og bedre velfærd. Så i stedet for at vælge den nemme løsning og blot kræve flere penge af danskerne, så lad os tænke på fremtiden og investere klogt i udvikling og vækst. Det mener jeg, at vi skylder de næste generationer.

BRANCHENYT
Læs også