Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Lad computeren gøre dig fri

Teknologien har endegyldigt gjort sit indtog på det danske arbejdsmarked. Den udvikling er ikke til at stoppe, og det er ikke nogen dårlig ting. På trods af, at mange mennesker i de kommende år vil opleve store omvæltninger i deres arbejdsliv, skaber forandringerne også nye og spændende muligheder.

En af de brancher, som vil mærke og allerede føler de store forandringer i deres hverdag, er den finansielle sektor. I de "gode gamle dage" sad folk og købte og solgte aktier og værdipapirer. Arbejdet var tidskrævende og omstændeligt. Nu om dage klarer computere det meste.

I Saxo Bank er det faktisk udelukkende computere, som køber og sælger. Denne udvikling, som kun vil tage til, kan ved første øjekast være skræmmende, men i virkeligheden har det givet tid og mulighed til, at bankens medarbejdere kan gøre mere af det, som kun mennesker kan.

De medarbejdere som førhen brugte det meste af dagen på at udfylde papirer og hænge i telefonen, kan nu koncentrere sig om at servicere kunden, som banken handler på vegne af. De kan svare på spørgsmål, finde gode løsninger på kundens problemer og i det hele taget være meget mere frie og kreative i deres tilgang til arbejdet. Alt det en computer ikke kan.

Denne udvikling betyder, at medarbejdere, som førhen hovedsageligt skulle være gode til matematik og analyse, nu også skal kunne løse komplekse problemer og servicere besværlige kunder. Det kræver, at medarbejderne udvikler sig og lærer nye færdigheder.

Udviklingen i den finansielle sektor er et godt billede på fremtidens danske arbejdsmarked, som fremover bliver langt mere omskifteligt. Medarbejdernes evne til at tilpasse sig i pludseligt opståede situationer og løse komplekse problemer bliver altafgørende. Morgendagens medarbejder må aldrig stoppe med at lære noget nyt.

Derfor mener jeg også, at de færreste i fremtiden kan klare sig med kun én uddannelse. Vi skal videreuddanne os hele livet. Det kræver noget af os, men det giver også nye muligheder i en tid, hvor verden bliver stadig mere automatiseret og kompleks.

Derfor foreslår Radikale Venstre en simpel løsning. Alle danskere, som er i arbejde, skal have en personlig uddannelseskonto, som de løbende indbetaler til. Uddannelseskontoen skal fungere efter samme princip som ens feriekonto, så man sparer op i takt med, at man arbejder.

De opsparede penge udbetales så, når man vælger at efteruddanne sig. Så har man penge svarende til sin løn i den periode, man er under uddannelse. For vi behøver ikke at frygte fremtiden. Men hvis vi skal finde vores plads i morgendagens verden, må vi gribe mulighederne og uddanne os indenfor det, maskinerne ikke magter.

Det er en måde at gentænke uddannelse. Vi må væk fra at tænke på ud­dan­nelse, som noget der slutter efter folkeskolen, gymnasiet, lærepladsen eller universitetet. Uddannelse og arbejdsmarked er i fremtiden ikke to adskilte størrelser. Vi må med andre ord genopfinde uddannelse og sikre uddannelse til alle danskere hele livet igennem i en vek­sel­virk­ning med deres nuværende job.

Af Ida Auken, it-ordfører, Radikale Venstre

BRANCHENYT
Læs også