Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Fyr bare. Men I skal ikke fyre som Ewii. Punktum.

DM i dårlig fyring ser ud til at have fundet en vinder. Et energiselskab i Kolding kan løfte pokalen.

El-kongens fald

De benægtede, benægtede, benægtede. Det var en personlig "hetz". Mod direktøren. Så der var ikke noget at kommentere. Dagen efter var direktøren færdig. Fratrådt med øjeblikkelig virkning. Farvel.

Energiselskabet Ewii, der har base i Trekant-området, har i denne uge givet dansk erhvervsliv et gratis fire-dages kursus i, hvordan man i-k-k-e skiller sig af med en topchef. Der er tale om en præstation i særklasse. Underholdningsværdien bliver holdt oppe gennem hele forløbet, og afslutningen kan ikke leveres bedre. Eller værre. For dybest set er det tragisk, at et 12-årigt samarbejde kunne stoppe sådan.

Lad os netop begynde med finalen, som vi foreløbig kender den. Den er virkelig en specialitet.

Da administrerende direktør Knud Steen Larsen tirsdag ryger ud af vagten, bliver hans afsked med Ewii meddelt gennem den sædvanlige, kortfattede pressemeddelelse, der bruges i den slags situationer. Ewii siger absolut intet om årsagen til hans pludselige exit.

Den køber erhvervspressen selvfølgelig ikke ind på, så bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm kimes ned. Han leverer så nogle almindeligheder, idet han understreger, at han IKKE vil kommentere, om det var direktørens sponsorbetalte luksusrejser med frue, hans sønners private økonomiske engagement med store Ewii-leverandører eller hans ikke særligt succesfulde forretningsprojekter, der fik bestyrelsen til at udløse faldlemmen. Eller noget fjerde.

Steen Dahlstrøms situation er bestemt ikke misundelsesværdig. Han skal overholde en aftale med Knud Steen Larsen om at sige ingenting – efter et hovedbestyrelsesmøde, der har varet otte timer og er mundet ud i Knud Steen Larsens fratrædelse med øjeblikkelig virkning. Man skal altså være mere end almindeligt naiv for at tro, at de har snakket bukkejagt og firmabiler i bestyrelseslokalet på Kokbjerg 30 i Kolding. Men Steen Dahlstrøm holder stand over for presset og nægter at sætte ord på årsagen.

Her står det så på side tre i grønspættebogen for kommunikationsfolk, at hvis parterne har besluttet ikke at sige noget, så siger parterne ikke noget. Punktum. Alt andet genåbner sagen i offentligheden i stedet for at få den af dagsordenen.

Historien er kulørt nok i forvejen, så fra en Ewii-synsvinkel er det bare om at få den til at dø. Men torsdag går Knud Steen Larsen så på banen og frikender sig selv. Det gør han først i ét medie og så i ét til. Ifølge den detroniserede direktør viser en juridisk redegørelse, som Ewiis bestyrelse har bestilt, at han ikke har forbrudt sig mod nogen regler.

Det er et los i skridtet på bestyrelsen. For bestyrelsen fremstår som en flok bangebukse, hvis et par åbenmundede og kritiske repræsentantskabsmedlemmer i Ewii, der fodrer pressen med skidtsnak, kan få bestyrelsen til at vippe en direktør ud, der har siddet 12 år på posten.

Derfor fremstår bestyrelsen i Ewii nu dobbelt forpjusket. Mandag, hvor sagen begynder at rulle, går den i pindsvinestilling omkring sin direktør med de dyre vaner og den kolossale løn. Tirsdag fyrer den ham. Onsdag går flere ledelseseksperter på banen og siger, at bestyrelsesformand Steen Dahlstrøm, der også er borgmester i Middelfart, skylder en forklaring på fyringen, da omstændighederne er ekstraordinære. Torsdag bliver Steen Dahlstrøm så jævnet med jorden af den direktør, han har skilt sig af med to dage tidligere.

Og hvad kan man så lære af Ewii-sagen? Man kan lære, at den gamle sandhed om, at kriser ikke er farlige i sig selv – det er håndteringen, der afgør alting – fortsat gælder. Kloge-Åger og mandagstrænere vil længe kunne pege på energiselskabet i Kolding og sige: »Det er i hvert fald ikke sådan, man skal stoppe et samarbejde.«

Anders Heide Mortensen er erhvervspolitisk kommentator på Finans og kommunikationsrådgiver. Cand.scient.pol. og tidligere pressechef i Erhvervsministeriet og Finansministeriet. Han kan kontaktes på anders@heidekom.dk.

BRANCHENYT
Læs også