Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Har Folketinget lært at redde banker?

Danmark har en unik chance for at skabe en sund bankforretning. Men det kræver, at politikerne lærer af erfaringer, mener foreningen Fair Bidragssats.

Ved redningen af Vestlysk Bank kunne Danmark have bevæget sig i en anden retning, mener foreningen Fair Bidragssats. Foto: Per Folkver.

Staten reddede i juni måned Vestjysk bank fra konkurs. Det skete ved, at staten solgte sine aktier til et konsortium bestående af bl.a. Nykredit og Novo. De fik banken for 1 kr. pr aktie mod at stille 700 mio til rådighed i risikovillig kapital. Straks efter steg aktieværdien til det 10-dobbelte.

Dermed tabte staten et milliardbeløb, men Folketinget og regeringen kan selvfølgelig ikke se passivt til, når en bank styrer mod konkurs. Til gengæld kunne vi i Fair Bidragssats godt tænke os, at politikerne lærte af de tidligere erfaringer med bankredninger.

Liikanen-rapporten fra 2012 dokumenterede, at der er behov for opsplitning af banker, så den almindelige bankdrift adskilles fra den spekulative. De mange pyramidespilslignende produkter, som finanssektoren sælger til sig selv (swaps, risikoforsikringer m.v.) er med til at opbygge bobler. Når boblerne brister er det til stor skade for samfundet.

Men det er kostbart at reparere det finansielle system. Nyrup-regeringen undersøgte, hvad staten skulle betale i erstatning for at splitte de finansielle supermarkeder op i 1990erne. Dengang var prisen 150-200 mia. kr. En konkursramt bank er en oplagt chance for at skabe fremsynet stabilitet, fordi bankens markedsværdi på det tidspunkt er tæt på 0.

Blev der så i forbindelse med redningen af Vestjysk Bank grebet ind overfor swaplån og andre gamblingaktiviteter, som har kostet mange landbrug og andre virksomheder livet? Nej.

Blev de almindelige bankaktiviteter adskilt fra de mere spekulative bankforretninger? Nej, tværtimod indgår Vestjysk bank nu i et finansielt supermarked med bl.a. Nykredit.

Danmark har en unik chance for at skabe en sund bankforretning, når staten står med en bank, der kun kan overleve med hjælp fra skattekroner. Her står mulighedernes vindue åbent for at staten skaber rammerne for, at banken fremadrettet arbejder til gavn for virksomheder og borgere i lokalsamfundet.

Staten forpassede denne chance. Der blev tilført kapital, men der blev ikke skabt sikkerhed for, at denne kapital bliver brugt til klassisk bankvirksomhed.

Den finansielle sektor må indrettes på en mere ansvarlig måde, hvis vi skal undgå en ny finanskrise, der ligner krisen, som ramte den vestlige verden i 2007-08. Vi må afskærme den nødvendige klassiske finansielle virksomhed (udlån, boligfinansiering, erhvervslån) fra spekulation i swaps m.v.

Har Folketinget lært at redde banker? Nej ikke endnu. Den strategiske mulighed for at gøre banksektoren mere stabil blev ikke udnyttet af det store folketingsflertal i juni måned.

Vi håber, det sker næste gang.

Af Lars H. Nielsen, bestyrelsesmedlem i Fair Bidragssats Danmark og Jan Christensen suppleant til bestyrelsen i Fair Bidragssats Danmark.

BRANCHENYT
Læs også