Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Velfærd og skattelettelser går hånd i hånd

Skal vi for alvor fastholde, forlænge og forhøje opsvinget, er det en forudsætning, at vi øger incitamentet for at arbejde mere for alle danskere på tværs af indkomstgrupper. Det vil øge arbejdsudbuddet og dermed virksomhedernes muligheder for at investere i Danmark. Og det vil give penge i statskassen. Penge, der om fem, ti og tyve år kan investeres i kernevelfærd.

Jacob Jensen (V), finansordfører.

Det har længe været en mærkesag for regeringen, at det skal kunne betale sig at arbejde. Derfor indeholder regeringens nye skatteudspil flere initiativer, der samlet vil lette skatten for 2,5 millioner danskere og gøre det mere attraktivt at tage et arbejde.

I skatteudspillet lægger vi op til at sænke skatten for alle danskere på tværs af indkomstgrupper – som i parentes bemærket står i modsætning til den tidligere regerings skattereform, der sænkede både topskatten og selskabsskatten.

Konkret vil vi indføre et særligt jobfradrag til de lavestlønnede på op til 4.500 kr. Vi vil indføre et socialt frikort til udsatte borgere, ligesom loftet over beskæftigelsesfradraget hæves. Endvidere vil vi fremrykke den allerede aftalte justering af topskattegrænsen fra 2022 til 2018, og slutteligt fjerner vi beskatningen af fri telefon. Det er initiativer, der gavner alle danskere.

Når regeringen kæmper så hårdt for at sænke skatten på arbejde, skyldes det, at vi ønsker at øge arbejdsudbuddet for at forlænge og fastholde det opsving, som Danmark i øjeblikket befinder sig i. Efter mange år præget af krise er væksten tilbage, og dansk økonomi er i fremgang. Vi skal derfor allerede nu tage de nødvendige skridt, der skal til for at forlænge de gode tider, og samtidig bringe det offentlige underskud ned og hurtigt i balance.

For hjulene holder ikke sig selv i gang. Vi er nødt til at smøre kæden og pumpe luft i dækket, hvis vi skal undgå, at væksthjulet går i stå. I udspillet lægger vi derfor op til at belønne de mange danskere, der gerne vil lægge lidt mere tid på jobbet ved at lade dem beholde en større andel af deres egne penge. Dermed fastholder vi væksten og vi sikrer, at vi også om fem, ti og tyve år kan investere i velfærdsydelser til danskerne.

Foruden ønsket om at forlænge opsvinget, har vi i regeringen også haft et stærkt ønske om at sænke skatten for at øge incitamentet til at tage et arbejde frem for at være på offentlig forsørgelse. Med JobReform I indførte vi kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen hvilket betød, at antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt med 10.800 på bare ét år.

Med JobReform II øger vi igen tilskyndelsen til at arbejde, for desværre er der i dag over 80.000 personer, der får mindre end 2.000kr. om måneden ud af at være i beskæftigelse frem for på offentlig forsørgelse. Det, mener jeg, ganske enkelt ikke kan være rigtigt, og derfor sænker vi nu skatten med i alt 23 milliarder kroner, så der fremadrettet bliver en betydelig gevinst ved at gå på arbejde frem for at modtage offentlige ydelser.

Med det nye skatteudspil giver vi skattelettelser – eller individuel velfærd - til 2,5 millioner danskere – ikke til de rige, men til alle indkomstgruppe. Ikke på bekostning af den fælles velfærd, men i samspil med den fælles velfærd. Dermed styrker vi dansk økonomi og sikrer, at der også i fremtiden er råd til at investere i kernevelfærd.

Af Jacob Jensen MF(V), finansordfører

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.