Debat

Den enøjede Merkel-doktrin kan blive EU’s død

Tysk økonomi er blevet et problem for det europæiske fællesskab. Det ville klæde Angela Merkel, hvis hun begyndte at leve op til det ansvar, der følger med at være leder for EU's økonomiske stormagt.

Indtil 1990 var der en form for politisk og økonomisk balance mellem de fire store EU-landes syn på det europæiske samarbejde. Men efter den tyske genforening har magtbalancen ændret sig. Tyskland er atter blevet Europas folkerigeste og økonomisk set stærkeste land. Det er det blevet på grund af sin effektive industri og den fælleseuropæisk valuta, der tilsammen har givet Tyskland nogle konkurrencemæssige fordele på de øvrige landes bekostning.

Tysk økonomi er blevet et problem for det europæiske fællesskab. Den tyske dominans udgør i dag formentlig den største trussel mod EU-samarbejdet i fremtiden. Det var således Angela Merkel, der sagde nej til de britiske ønsker om en begrænsning af arbejdskraftens frie bevægelighed. Et nej, der ophidsede den britiske offentlighed i en grad, så afstemningen fik et for EU katastrofalt udfald; men som yderligere cementerede den tyske dominans...

Læs også