Dette er en kommentar: FINANS bringer løbende kommentarer fra specialister og meningsdannere. Alle kommentarer er udtryk for den pågældende skribents egen holdning.
Debat

Lægesagen afslører noget sygt i vores samfund

Vi må aldrig lade hævnfølelsen tage over, når folk begår fejl. Så ender vi på et skråplan, hvor frygt overtrumfer modet til at hjælpe andre

Tine Thygesen, Group CEO for Founders House, Startup Village og Mesh. Medlem af regeringens iværksætterpanel.

En ung læge i Svendborg laver en fejl, og patienten dør. Retten dømmer forsømmelse, og hele lægestanden rejser sig i fælles opstand. Det burde resten af samfundet også gøre. For dommen er et symptom på, at noget er helt galt i vores samfund.

Det er nødt til at være tilladt at fejle. 

Et samfund, der har glemt fordelene ved at fejle, er et samfund i stilstand. At turde at vove sig derud, hvor man risikerer at fejle, er grundstenen i kreativitet, innovation, nytænkning og initiativ. Det er netop, når vi går til grænsen af vores nutidige evner, at vi lærer og udvikler os - om det er løb, sprog eller i medicin.

Det betyder naturligvis ikke, at det ikke er tragisk, at patienten døde. Det er forfærdeligt. Men vi må aldrig lade hævnfølelsen tage os ud, hvor vi bebrejder hjælp givet i god mening. Så ender vi på et skråplan, hvor frygt overtrumfer modet til at prøve at hjælpe andre.

Jeg er iværksætter, og i mit fag er det at fejle et kernekoncept. Vi arbejder med metoder som fail faster, minimum viable product, prototype og agil udvikling. Alle metoderne er baseret på en stribe afgørende præmisser: At vi ikke ved alting fra start, at nogle af vores forventninger er forkerte, at vi vil lære noget af forbrugeren, og at der kommer overraskelser i processen. Den fremgangsmåde virker.

Lige nu strømmer det til med store virksomheder, som køber innovationskraft af virksomheder som min. Det er blevet en kæmpe industri at lære Danmarks største og fremmeste virksomheder metoder og mindset til at innovere. De har nemlig svært ved at gøre det selv. Det er som oftest deres interne kultur, der standser innovation. De har fået en kultur, hvor det ikke er tilladt at fejle.

I en virksomhedskultur, hvor man ikke må fejle, bliver det tabubelagt at give og modtage feedback, da modtageren taber ansigt. Man vil undgå at udstille sine kollegaer, når man opdager en mulig forbedring, og det er risikabelt at påpege fejl opad i hierarkiet. Den sikre vej bliver derfor at tie stille. Derfor får problemer lov at ulme i årevis og mangler bliver ikke udbedret.

Når virksomhedskulturen kommer dertil, er den blevet en monokultur. Og så kan man ikke innovere.

12-tals kulturen belønner det at svare korrekt og tegne inden for stregerne. Men det lærer ikke vores børn at tænke nyt eller kreativt, hvilket er præcis hvad der bliver behov for, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

Tine Thygesen, Group CEO for Founders House, Startup Village og Mesh. Medlem af regeringens iværksætterpanel.

I vores virksomhed hylder vi fejl, fordi de er læring. I min kvartalsrapport til aktionærerne uddyber jeg, hvad vi har lært – både initiativer, der har virket, og dem som ikke har, for dem har vi tit lært meget af. Vi tester koncepter og metoder, og evaluerer dem løbende. Forbi vi evaluerer tidligt, er der intet stigma for initiativtageren bag et fejlslagent initiativ og det har kun marginale omkostninger at teste. Det er sådan, vi innoverer os selv indefra.

I min tidligere virksomhed gennemgik vi ugentligt, hvad vi havde lært. Jeg ringede eksempelvis til 50 hoteller, før vi konkluderede, at det var en skidt målgruppe. Jeg opdaterede ugentlig mine ansatte, der med stor interesse fulgte hotellernes afvisninger. Det havde nemt kostet tusindvis af kroner, hvis vi havde kastet os ud i det kundesegment uden at trykprøve ideerne i markedet først. I stedet var det bare 50 fejlslagne opringninger. Så lærte vi det. 

Det er ikke kun i vores virksomheder, at ufejlbarlighed hyldes. Det gør det desværre også hvor det gør allermest skade – i vores skoler. 12-tals kulturen belønner det at svare korrekt og tegne inden for stregerne. Men det lærer ikke vores børn at tænke nyt eller kreativt, hvilket er præcis hvad der bliver behov for, når de skal ud på arbejdsmarkedet. Når vi roser resultater mere end forbedring, lærer det smarte barn hurtigt at vælge de fag, det får gode karakterer i stedet for dem, det kan lære mest i. Vi har dermed lært vores barn, at det ikke betaler sig at turde.  

Det er ikke kun umenneskeligt at forvente at læger, skolebørn, og alle os andre, er ufejlbarlige. Det er også umuligt. Forventningen om perfekthed er latterlig. Det kan ikke lade sig gøre. Vi bliver aldrig fejlfri.

Hvis vi skal have et udviklende, tænkende, lærende samfund skal vi acceptere, at fejl er en del af udvikling. Vi skal spørge vores børn og vores kollegaer om, hvad de har turde at lære. Vi skal turde tegne udenfor stregerne. Og acceptere at folk fejler.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.