Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Anna Mee-sagen illustrerer tre tendenser i moderne politik

Sagen om den detroniserede beskæftigelsesborgmester i København, Anna Mee Allerslev, illustrerer tre nye tendenser i moderne politik.

Sagen om den nu fratrådte beskæftigelses- og integrationsborgmester, Anna Mee Allerslev voksede siden BT's første historie om en gratis bryllupsreception på Københavns Rådhus til en sag om nepotisme og vennetjenester. Møgsagerne tårnede sig op, og den radikale borgmester endte med at stå tilbage i offentligheden som en arrogant og selviscenesættende politiker.

Hovedpersonen så først skriften på væggen sent. For de fleste andre stod det nok tidligt klart, at der kun var en udvej på sagen; at hun måtte trække sig som spidskandidat for De Radikale ved det kommende københavnske kommunalvalg.

Anna Mee Allerslev vidste allerede inden den første historie kom ud, at BT gravede i sagen. Hun forsøgte derfor tidligt at inddæmme den ved at melde ud på Facebook, at der var en »useriøs« historie på vej. R-formand Morten Østergaard bakkede op og skrev på Facebook: »Som altid har du styr på det hele, Anna. BT kan rende og hoppe, kan de.«

Østergaard viste altså i begyndelsen tillid. Han udtalte dog senere, at Anna Mee nok burde have trukket sig tidligere. Der kan ikke herske tvivl om, at hvis hun ikke havde trukket sig forleden, måtte Morten Østergaard havde handlet selv. Dels for at begrænse det truende radikale valgnederlag i København og dels for at undgå, at sagen ville smitte af på de radikales opbakning på landsplan. Der er kun maksimalt halvandet år til næste folketingsvalg.

33-årige Anna Mees deroute fra ung, ambitiøs borgmester valgt med 8.512 personlige stemmer til hendes ufrivillige exit fra politik, viser tre ting om moderne politik.

For det første handler det ikke om at have juraen på sin side, eller om der rent formelt set er noget at komme efter. Det er opfattelsen, der gælder. Anna Mee er uddannet i jura og insisterede indtil det sidste på, at hun havde fulgt reglerne. Men der er forskel på etik, god dømmekraft og juridiske regler. Hendes handlinger er næppe ulovlige, men de er heller ikke klædelige. Og det kan nemt være vigtigere i offentligheden.

Hendes handlinger er næppe ulovlige, men de er heller ikke klædelige. Og det kan nemt være vigtigere i offentligheden.

Mads Christian Esbensen, politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group.

For det andet skal man have styr på sit bagland. Anna Mee er på lange stræk prototypen på en moderne djøf-politiker. Hun blev valgt som 25-årig tilbage i 2009, hun er uddannet i jura og statskundskab og er trænet i ungdomspolitik. Hun gjorde kometkarriere gennem partiapparatet ved bl.a. at arbejde for Margrethe Vestager og stille op til Europa-Parlamentet. Men selvom meget politik i dag handler om medier, kommunikation og korte budskaber handler politik også stadig om græsrødderne: Partisoldaterne. Hun fik ikke bygget bro til og tillid i sit bagland. Mangler man det, går det nemt galt. Den lektie glemmer mange moderne djøf-politikere. Og det kan koste.

Det tredje punkt handler om, at vi i stigende grad ser, at sager, der omhandler privilegier og økonomiske fordele, slår ekstra hårdt. Der er en opfattelse i befolkningen om, at mange politikere er utroligt godt økonomisk kompenseret, og det gør historier som denne specielt medieegnet. Anne Mee blev selve symbolet på politikerleden.

Da først snebolden begyndte at rulle og de tre forhold var opfyldt, var det skrevet på forhånd, at Anna Mee måtte gå af.

Af Mads Christian Esbensen, cand.scient.pol., politisk kommentator og partner i lobbyselskabet Policy Group. mce@policygroup.dk.

BRANCHENYT
Læs også