Debat
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

0

Nej, du skal ikke kontrollere dine ansattes kalendere

Frihed og fleksibilitet er altid at foretrække frem for overvågning og kontrol

Mennesker som du og jeg er human capital og virksomheders vigtigste konkurrencefordel i fremtiden. Vil man hente gevinsterne, handler det imidlertid ikke - som en ledelsesguru bl.a. har foreslået - om at tjekke medarbejderes kalendere for at se, om de er effektive. Det handler om værdier, om at sikre forståelse af virksomhedens formål og give medarbejdere lov at tænke og bestemme selv. Så skaber du til gengæld fremtidens virksomhed.

I foråret udgav Eric Garton, mangeårig partner i konsulentvirksomheden Bain & Co, bogen Time, Talent, Energy. Bogen anviser, hvordan virksomheder ved bedre at håndtere de tre angivelige drivere for produktivitet kan øge selvsamme med op til 40 procent. Garton peger bl.a. på, at ledere ved at tjekke medarbejderes kalendere kan øge deres effektivitet. Det er muligvis rigtigt på den korte bane. Og er du leder, har du muligvis gjort det ind imellem. Men på længere sigt er en sådan detailstyring af mennesker ikke vejen at gå.

Det er da heller ikke hovedpointen hos Garton. Og det er faktisk uhyre positivt at se det fokus både han og andre forfattere af ledelseslitteratur i disse år har på virksomheders formål, udvikling af den enkelte medarbejder, samarbejde og evnen til at omstille sig. I Harvard Business Review er det eksempelvis blevet fremhævet, hvordan højt såkaldt ’purpose clarity’ - en gennemgående mening og fælles forståelse af, hvor vi er på vej hen - giver høj værdiskabelse i virksomheden.

Et mere håndfast eksempel, som jeg låner fra managementkonsulenterne i danske Qvartz handler om den amerikanske general Stanley McChrystal, der øgede effektiviteten i de amerikanske styrker i Irak meget markant. Han gjorde det ved at fokusere på et stærkt, fælles moralsk formål samt at indføre enkle beslutningskriterier, der trådte i stedet for ordrer, kontrol og autoritet. Ved i stedet at agere som selvstyrende, tværorganisatoriske netværk agere enheden hurtigere, mere fleksibelt og meget mere effektivt. I 2004 gennemførte de amerikanske styrker 18 razziaer om måneden; to år senere var tallet 300.

Uden sammenligning i øvrigt minder det om, hvordan vi arbejder i en særlig afdeling hos os. Her har de ansatte adgang til massive datamængder og arbejder på lynhurtigt at lokalisere og implementere justeringer i driften af bl.a. vores havmølleparker. Kollegerne i afdelingen arbejder uden det sædvanlige hierarki, mere projektorienteret og med ultrakort aftræk fra analyse til implementering.

I en foranderlig verden, hvor alt går meget hurtigere, bliver virksomheders produktivitet og succes mere afhængige af, om vi formår at lade medarbejdere operere mere frit. Særligt i de udviklings- og innovationsfokuserede funktioner i virksomheden. Så mens »culture eats strategy for breakfast«, som managementguruen Peter Drucker har sagt, er det også værdi at holde sig fra medarbejdernes kalendere og tænke på den nu tidligere general Stanley McChrystal og hans »Adaptability beats efficiency«.

BRANCHENYT
Læs også