Serier

Kapitalfonde kan genrejse dansk børsmarked – eller begrave det 

Kommentar: Et rekordhøjt aktiemarked kan fostre et nyt børsboom. Men det er langt fra sikkert, at kapitalfondene er de bedste fødselshjælpere. 

Børsnedturen i Nets
Ole Lund Andersen skal som topchef for TCM være de nye aktionærers garant for en stabil værdiskabelse og en positiv kursudvikling. 
Foto: Joachim Ladefoged

De ellers lukkede døre til den danske aktiebørs er på ryggen af en sejlivet nulrenteøkonomi og et toptunet økonomisk opsving blæst op på vid gab. Det er også på tide, at Danmark får en effektiv markedsplads for unge, vækstivrige selskaber med et stort globalt potentiale og dertil hørende klækkelige kapitalbehov. Politikerne ånder langt om længe håb om, at økonomien kan fostre, opdrage og fremvokse en ny Novo Nordisk, en ny Vestas eller en ny Pandora ud af de danske iværksættere, inden mere risikovillige og kapitalstærke udenlandske købere løber med gevinsten, og væksteventyrene kaster job af sig under fjernere himmelstrøg.

De store virksomheder har uden synderligt besvær kunnet sparke børsdøren op, og det har Nets, Dong og senest opsplitningen af NKT effektivt gjort nytte af. Men disse børsnoteringer er ikke blevet brugt til at sikre fremtiden, nærmere belønne fortiden. Der er kun blevet solgt aktier, så de tidligere ejere kunne høste gevinsten på deres investeringer og lade selskabet stå tomhændet tilbage med en ofte alt for stor gæld. Det har været svært at se de åbenlyse vækstfordele ved en plads i kurslisterne. ..

Læs også