Erhverv

Letbanedirektør siger farvel med en millionbonus

Aarhus Letbanes direktør er chef for omkring 30 ansatte, men tjener alligevel mere end de fleste offentlige chefer.

Artiklens øverste billede
Letbanedirektør Claus Rehfeld Moshøj har fået en god løn, anerkender Aarhus Letbanes bestyrelsesformand. Foto: Tobias Nicolai

Når Claus Rehfeld Moshøj om kort tid forlader direktørposten i problemramte Aarhus Letbane, bliver det med et gyldent håndtryk i millionklassen.

Helt nøjagtigt modtager han ifølge Finans' beregninger 1,4 mio. kr. i fratrædelsesbonus, når han til nytår skifter Aarhus Letbane ud med et job som adm. direktør for selskabet bag rejsekortet.

Bonussen på 1,4 mio. kr. til Claus Rehfeld Moshøj kommer oven i en årlig løn på 2,1 mio. kr. med pension og tillæg. Det viser aktindsigter, Finans har fået.

Lønnen gør letbanedirektøren til den næstbedst betalte chef i Aarhus Kommune, kun marginalt overgået af stadsdirektør Niels Højberg, der er kommunens øverste embedsmand med 20.000 ansatte under sig.

Til sammenligning er Claus Rehfeld Moshøj chef for omkring 30 ansatte i Aarhus Letbane.

Den aarhusianske letbanedirektørs lønseddel er også bedre, end den statsministeren, rigspolitichefen og forsvarschefen kan fremvise.

Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning ved Aalborg Universitet, kalder Aarhus Letbane-direktørens lønvilkår for meget opsigtsvækkende.

»Det er nærmest unikt, at man kan være chef for så få ansatte og alligevel tjene så godt. Direktøren for Aarhus Letbane er jo oppe i en liga, hvor meget få offentlige chefer befinder sig,« siger han.

Claus Rehfeld Moshøjs løn i Aarhus Letbane:

Alle tal er i kr.

År Grundløn Åremålstillæg Pension Særlig feriegodtgørelse Udbetaling af sjette ferieuge I alt
2013 1.350.000 337.500 274.224 4.222   1.965.946
2014 1.364.679 341.170 355.363 23.356   2.084.568
2015 1.382.925 345.731 329.381 32.295 40.779 2.131.112
2016 1.399.998 350.000 328.125 33.780   2.111.902
2017* 1.404.513 351.128 329.183 26.010   2.110.834

*Beløbene for 2017 er, hvad lønnen forventes at blive

Kilde: Aktindsigt fra Aarhus Letbane

Letbaneprojektet i Aarhus er både blevet kaldt kuldsejlet og skandaleramt, fordi budgettet forventes at blive overskredet med 50 pct. i forhold til det oprindelige, og fordi projektet undervejs har fået store ekstrabevillinger fra de offentlige ejere.

Derudover er åbningen blevet udskudt flere gange. Senest måtte en storstilet åbningsfest i september aflyses i sidste øjeblik, og ved den lejlighed tog Claus Rehfeld Moshøj ansvaret for aflysningen.

Alligevel går han altså snart ud af døren hos Aarhus Letbane med en afskedsbonus.

Claus Rehfeld Moshøj er nemlig ansat på en åremålskontrakt, der i årevis har været en udskældt ansættelsesform. Åremålsansættelser giver kommuner mulighed for at sprænge centralt fastlagte lønrammer og dermed give ansatte en højere månedsløn og en stor bonus, når kontrakten udløber.

Henning Jørgensen ser gerne, at man sætter en stopper for, at offentlige chefer bliver belønnet for at gennemføre en kontrakt og med det samme skifter videre til en ny arbejdsgiver inden for det offentlige, som det er tilfældet med Claus Rehfeld Moshøj.

»Der burde være regler, som dikterede, at man ikke kan få et fratrædelsesbeløb, hvis man er åremålsansat og står med et nyt job på hånden, når kontrakten udløber,« siger han.

I juli blev det annonceret, at Claus Rehfeld Moshøj skulle være Rejsekort A/S' nye topchef.

Ved sin nye arbejdsgiver er han også ansat på en åremålskontrakt til en årlig bruttoløn på 1,5 mio. kr. Hertil kommer en mulig årlig bonus på 200.000 kr.

Selvom Johnny B. Hansen blev bestyrelsesformand i Aarhus Letbane tre år efter, Claus Rehfeld Moshøj blev ansat i selskabet, står han gerne på mål for sin direktørs løn.

»Det er en god løn. Ingen tvivl om det. Men man skulle på få år bygge en letbane op fra bunden, og det kræver altså visse kvalifikationer. Derfor var man nødt til at lave en attraktiv lønpakke,« siger Johnny B. Hansen, der mener, at letbanedirektøren har leveret, som man kunne forvente og derfor fortjener sin bonus.

Hovedpersonen selv vil da også gerne forsvare sin løn.

»Jeg blev ansat i en periode på fire år til at begynde med og vidste ikke, hvad jeg skulle på den anden side af kontrakten. Samtidig skulle jeg flytte min familie på tværs af landet og skulle finde et nyt sted at bo. Det skal man kompenseres for,« siger Claus Rehfeld Moshøj.

Oprindeligt var Claus Rehfeld Moshøj ansat til november 2016 i Aarhus Letbane. Men den kontrakt blev forlænget til 2018, fordi det havde »stor betydning for selskabet, at direktøren ikke fratræder, før projektet er gennemført«, som der står i den forlængede ansættelseskontrakt fra 2016.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.