Erhverv

Peter Aalbæk anklages for sexchikane og ydmygelser af ni tidligere ansatte

Ni kvinder fortæller til Politiken om deres oplevelser af en skadelig arbejdskultur iværksat af Peter Aalbæk Jensen, hvor sexchikane, ydmygelser og mobning har domineret filmselskabet.

Peter Aalbæk Jensen er kommet i stormvejr efter at flere kvinder beskylder ham for sexchikane og ydmygelser. Arkivfoto: Mik Eskestad/AP

Hos filmselskabet Zentropa har ydmygelse og sexchikane igennem årtier været en del af hverdagen for selskabets ansatte, såvel elever som ansatte i højere stillinger.

Det fortæller ni kvinder til Politiken, hvoraf flere står frem ved navn, i udførlige vidnesbyrd suppleret af andre tidligere ansattes observationer, oplevelser og vurderinger.

Alle de tidligere ansatte har haft deres gang i filmbyen i Avedøre og arbejdet sammen med stifter og tidligere direktør Peter Aalbæk Jensen, der bliver fremhævet som en central figur i de systematiske ydmygelser.

»Man føler sig mindre værd, og dertil kommer, at man bliver nedgjort af Peter Aalbæk. Jeg er kommet videre, men jeg vil ikke anbefale nogen at blive ansat der«, siger 32-årig Julie, der ikke ønsker at blive citeret med efternavn, til Politiken. Julie var elev på Zentropa fra 2012 til 2014.

De ni kvinder beskriver over for Politiken en række oplevelser med Peter Aalbæk Jensen, som de har fundet grænseoverskridende. For eksempel at blive taget på brysterne igen og igen. At have direktøren stående tæt på og stønne, mens man taler i telefon. At blive lagt over bordet eller knæet og få smæk gentagne gange.

Peter Aalbæk Jensen har ifølge kvindernes udsagn taget initiativ til seksuelt relaterede ydmygelser på scenen ved julefrokosten foran gæster fra filmbranchen, hvor der desuden er præmier til den elev, der smider mest tøj på kortest tid, eller den, der har groet det længste kønshår. Han har iværksat en leg, hvor kvindelige ansatte eller elever på skift skal trække et sexlegetøj fra en plastikpose, hvorefter han kommer med forslag til, hvad man kan bruge det til. Han har sendt unge elever i byen efter brystvorteklemmer eller krævet, at de vaccinerede hans svin.

Peter Aalbæk Jensen bekræfter over for Politiken de nævnte situationer, enten som et generelt og tilbagevendende ritual på Zentropa eller som noget, han ikke kan huske, men som »sikkert er sket«. Samtidig er han »ked af« beskrivelsen af arbejdspladsen som et chikanerende sted, hvor ydmygelser er sat i system.

»Jeg skal sige, jeg har ingen interesse i underkastelse og ydmygelse. Men jeg er interesseret i at være grænsesøgende, også helt op til den røde streg«, siger han til Politiken.

Bestyrelsesformand i Zentropa og direktør i Nordisk Film Allan Hansen ønsker ikke at udtale sig.

Læs også