Erhverv

Landbruget er klar til at satse på cannabis

Medicinsk cannabis kan blive en ny stor eksportartikel fra dansk landbrug, vurderer Landbrug & Fødevarer.

Artiklens øverste billede
Produktion af cannabis har de seneste år udviklet sig til en stor legal industri i Canada og USA - her et drivhus i Colorado. Dansk landbrug venter en lignende udvikling i Europa og gør sig klar til at erobre en førerposition. Arkivfoto: AP

Danske landmænd er i forvejen verdensmestre i at forædle og producere græsfrø, der anvendes på klodens mest berømte fodboldstadions og golfbaner.

I fremtiden kan produktion og forædling af cannabis udvikle sig til en lignende lukrativ niche for dansk landbrug og gartnerierne.

»I dansk landbrug er vi specialister i planteforædling og innovation. Vi har alle forudsætninger for at kunne få en stærk position på markedet for medicinsk cannabis. Det kan udvikle sig til en industri, der har et betydeligt eksportpotentiale,« vurderer Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer, L&F.

Han ser gode muligheder for, at den kommende eksport ikke alene vil omfatte cannabisprodukter, men også knowhow relateret til planteforædling og produktionsteknologier.

»Det er nogle af vores spidskompetencer. Når vi får gang i produktionen, kan vi begynde at forædle cannabisplanterne i retning af at hæve eller sænke indholdet af bestemte stoffer og egenskaber. Det kan udvikle sig til en videnindustri, hvilket også vil øge antallet af arbejdspladser,« siger Lars Hvidtfeldt.

Han peger på, at markederne for cannabis til både medicinske og såkaldte rekreative (fornøjelse, red.) formål er i rivende vækst.

»I andre dele af verden går udviklingen på det her område meget stærkt, og der opstår virksomheder, som på kort tid får en stor omsætning. Især i Nordamerika er der en rivende udvikling, som i første fase har været drevet af, at myndighederne i flere og flere delstater har legaliseret cannabis til brug i medicin. I en række delstater er cannabis også tilladt til rekreative formål, hvilket sætter endnu mere fart i efterspørgslen,« påpeger Lars Hvidtfeldt.

I Europa ses nu de første tegn på en lignende udvikling. I en håndfuld EU-lande er politikerne ved at åbne for brug af medicinsk cannabis til smertelindring. Liberaliseringen og legaliseringen sker med varierende hast og i varierende grad i de forskellige lande. Nogle steder tillades kun importerede produkter, andre åbner for en begrænset lokal produktion. I Danmark giver nye forsøgsordninger pr. 1. januar 2018 mulighed for både at dyrke medicinsk cannabis og efterfølgende producere cannabisprodukter.

I EU anses Danmark for at være det land, der er nået længst i retning af at skabe de lovgivningsmæssige rammer for at etablere cannabisproduktion. Det kan være forklaringen på, at både Møllerup Gods og storgartneriet Alfred Pedersen & Søn har formålet at tiltrække udenlandske investorer til de cannabisfabrikker, som de to virksomheder vil etablere i 2018.

»Den medicinske cannabis er højpotent og skal dyrkes i kontrollerede drivhuse under lås og slå. Det udelukker dog ikke, at almindelige landmænd eller mindre gartnerier kan spille en rolle som producenter og underleverandører af råvarer til cannabisfabrikkerne. Parallelt med dette er der masser af muligheder for, at landmændene ude på markerne kan øge produktionen af lavpotent industrihamp (en anden type cannabis, red.), der har et meget lavt indhold af det euforiserende stof thc,« vurderer Lars Hvidtfeldt.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.