Erhverv

Hustruen sætter sig for bordenden i milliardæren Bent Jensens livsværk

Advokaten Tommy V. Christiansen stopper efter 22 år i Linaks bestyrelse. Nu skal bestyrelsen gøres klar til generationsskifte.

Bent Jensen har drevet familievirksomheden Linak siden 1976. Foto: Joachim Ladefoged Foto: Joachim Ladefoged

Bent Jensen hyrede formentlig ikke en headhunter, da den mangeårige ejer og direktør i den sønderjyske industrigigant Linak skulle udpege en ny bestyrelsesformand. Valget faldt nemlig på Lene Jensen, Bent Jensens egen kone.

Hun afløser den fremtrædende advokat Tommy V. Christiansen, der stopper i milliardkoncernen efter 22 år i bestyrelsen.

»Hun har været med i mange år, og så syntes vi, det var nærliggende at gøre det i en overgang. Vi skal lige tænke os lidt om. Hun skal formentlig være formand i et par år, og så tager vi den derfra,« siger Bent Jensen.

Virksomheden er i historisk god gænge. Et nyt regnskab lander i morgen, torsdag, og her skal man forsøge at leve op til forrige års rekordhøst: En omsætning på 3,2 mia. kr. og et overskud efter skat på 577 mio. kr.

Historien om Linak
  • Linak er vokset fra en ydmyg begyndelse i 1907.
  • Siden stifterens barnebarn, Bent Jensen, adm. direktør og ejer, overtog familievirksomheden i 1976 og lancerede ideen om den lineære aktuator, der kan lette menneskers dagligdag, har Linak fortsat sin vækst over hele verden.
  • Først blev den lineære aktuator brugt til grønthøstere i landbruget. Senere til f.eks. hospitaler, kontorer, komfortmøbler og industri.
  • Linak har omkring 1.900 medarbejdere i 35 lande.
  • Bent Jensens to døtre er hver medejere med en andel på en tredjedel af virksomheden. Når Bent Jensen og hans hustru er borte, er det ambitionen, at en fond styret af medarbejderne skal overtage den sidste tredjedel.

Men trods virksomhedens gedigne størrelse består Linaks bestyrelse blot af tre medlemmer. Bent og Lene Jensen samt Per Egebæk Have. Det skal der laves om på i de kommende år, fortæller den 65-årige maskiningeniør.

Hvis jeg falder død om eller noget andet alvorligt, så skal børnene ikke stå med ingenting.

Bent Jensen -, Ejerleder i Linak

»Vi er i gang med at bygge en lidt mere professionel bestyrelse op. Inden generationsskiftet skal vi forberede min tilbagetrækning om mange, mange, mange år. Ej, hvis jeg falder død om eller noget andet alvorligt, så skal børnene ikke stå med ingenting. Det skal være bygget op, og det vil vi lige så stille begynde at gøre.«

Parrets to døtre er allerede med til bestyrelsesmøderne som »lærlinge«, inden de efter planen selv skal indtræde i den nærmeste fremtid.

Det var den 68-årige Tommy V. Christiansen selv, der for halvandet år siden tilkendegav, at det var tid til udskiftning i bestyrelsen.

»Jeg har siddet der i 22 år. Dengang var det et vildt stort selskab, og i dag er det et helt enormt stort selskab. Derfor syntes jeg, Linak skulle have en ind med større international erfaring,« siger Tommy V. Christiansen, der tidligere er blevet udnævnt som en af de 10 mest magtfulde bestyrelsesmedlemmer i Danmark.

I begyndelsen af året indtrådte Per Egebæk Have i bestyrelsen. Han er tidligere finansdirektør i Danfoss og nu adm. direktør i Danfoss-fonden. Og med ham har Linak ifølge Tommy V. Christiansen fået en mere end fuldgod erstatning.

»I mit sidste år var jeg måske lettere overflødig. Med Per Have har de ikke blot fået en god efterfølger, men en bedre efterfølger. Men jeg har været rigtig glad for at være dernede. Der har altid været en god stemning,« siger Tommy V. Christiansen.

Jeg har siddet der i 22 år. Dengang var det et vildt stort selskab, og i dag er det et helt enormt stort selskab.

Tommy V. Christiansen, Tidl. bestyrelsesformand i Linak

Linak, der bl.a. laver stempler til hæve-sænke-borde og hospitalssenge, har rødder helt tilbage til 1907. I 1976 overtog Bent Jensen ansvaret for familievirksomheden, og i 1984 skiftede den navn til Linak, da milliardæren udviklede en lineær aktuator.

I dag satser Linak benhårdt på robotteknologi, og det har bl.a. gjort Bent Jensen i stand til at flytte produktion fra udlandet og hjem til hovedsædet på Als. Hovedparten af produktionen foregår derfor stadig i Guderup, hvor Linak har bygget et nyt 14.000 kvm stort domicil.

Tommy V. Christiansen stiftede advokatfirmaet TVC i 1988, der i dag har kontorer i Aarhus, København, Roskilde og Kolding. Han trådte ud som partner ved udgangen af 2014, hvor firmaet beskæftigede 162 ansatte.

BRANCHENYT
Læs også