Erhverv

Nordsjællandsk olierigmand overvejer schweizisk skattefinte

Welltec-stifter Jørgen Hallundbæk overvejer at rykke selskabet fra Allerød til Schweiz for at spare skat.

Artiklens øverste billede
Jørgen Hallundbæk har skabt en dansk milliardsucces i Allerød - nu overvejer han at rykke den til Schweiz. Foto: Welltec

Olierigmanden Jørgen Hallundbæk, der stiftede Welltec for mere end 20 år siden, overvejer at rykke ejerskabet af den danske virksomhed til Schweiz.

Ifølge prospektet for Welltecs nye milliardstore obligationsgæld spekuleres der i at flytte det ultimative moderselskab til alpelandet af »skattemæssige årsager.«

Der er flere forskellige løsninger på bordet. Herunder at firmaet omstruktureres, så Welltec Switzerland (Holding) AG bliver det nye holdingselskab i koncernen, der har datterselskaber i stribevis af olierige stater som Saudi-Arabien og Azerbaijan.

Welltec Switzerland (Holding) AG blev ifølge det schweiziske selskabsregister stiftet sidste år i rigmands-kantonen Zug, der ikke er kendt for olieforekomster, men lav skat.

»Mange internationale virksomheder, der har aktiviteter i mange forskellige lande, samler profitcentre nogle steder, hvor skatten er lavere,« siger skatteadvokat Eduardo Vistisen fra Vistisen Law og fortsætter:

»Welltec har udviklet noget unikt og tjener penge mange steder i verden. Helt grundlæggende er det normalt skattemæssigt mere fordelagtigt, hvis man placerer de unikke rettigheder i Schweiz end i Danmark«.

Ifølge Welltec er det endnu ikke besluttet, om eller præcis hvordan Welltec omstruktureres.

»[Overvejelserne] er et udtryk for, at vi har en meget høj effektiv skatteprocent i organisationen. Det er vi forpligtede til at optimere på som virksomhed i forhold til vores aktionærer,« siger Martin Skovbjerg, juridisk direktør i Welltec, og fortsætter:

»Om det ender med et schweizisk setup, kan jeg ikke svare på.«

Selskabets effektive skattesats lå i 2015 på 83 pct. og i 2014 på 61 pct. Ender man med at lægge moderselskabet i Schweiz, vil det ifølge ham ikke betyde, at Welltec betaler mindre i skat i Danmark.

Forbindelsen mellem Schweiz og Welltec-stifter Jørgen Hallundbæk er ikke lige til at få øje på, udover at han ifølge et portræt i Berlingske fra 2015 er gode venner med ejendomsinvestoren Jesper Brunander, som i hvert fald dengang boede i alpelandet.

Selv er Hallundbæk bosat i Græsted, og Welltec har siden stiftelsen i 1994 altid været hjemmehørende i Danmark.

Den tidligere så højtflyvende oliekomet har imidlertid tabt flyvehøjde i de seneste par år, hvor olieprisens deroute har ramt selskabet som en hammer, så man nu kæmper med en stor og dyr gæld.

Welltec vandt sidste år Automatiseringsprisen 2016 af Dansk Robot Netværk (DIRA), da Welltec havde hentet hele produktionen af borehoveder til olie- og gasindustrien hjem til Allerød fra polske underleverandører.

Adressen for Welltecs schweiziske selskaber deles da også med 30 andre selskaber ifølge hjemmesiden moneyhouse.ch, mens billeder fra Google viser en kontorbygning, der i stueetagen huser et showroom for designfirmaet MassiMilani.

Welltec har oprettet to selskaber i Schweiz på Baarerstrasse 139, hvor bl.a. MassiMilani - der bruger sloganet »din soveværelses specialist i Schweiz« - holder til.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.