Erhverv

Pensionskæmpe laver ny milliardinvestering med Goldman Sachs

PFA har skudt 1 mia. kr. i amerikanske Avantor, der bl.a. laver silikone til silikonebryster.

PFA har foretaget en stribe store investeringer i unoterede aktiver i løbet af andet halvår 2017. Foto: Lars Krabbe. Foto: Lars Krabbe

Nykredits nye medejer, pensionsselskabet PFA, har skruet kraftigt op for sine alternative investeringer i efteråret og skudt 150 mio. dollar eller knap 1 mia. kr. i det amerikanske selskab Avantor Inc.

Investeringen i Avantor sker sammen med Goldman Sachs og et stort canadisk pensionsselskab, og den er blot én ud af en stribe investeringer på mere end 10 mia. kr. samlet, som PFA har sat blæk på i efteråret.

»Det er ingen hemmelighed, at Goldman også selv investerer og gerne vil have venner - nogle, som de kender - med i investeringen,« siger Henrik Nøhr Poulsen, PFA's chef for aktier og alternative investeringer, om investeringen i Avantor.

PFA har tidligere haft stor succes med at investere i Ørsted (tidl. Dong Energy) sammen med den amerikanske investeringsbank.

Den nye investering sker på baggrund af, at Avantor tidligere i år fusionerede med et andet amerikansk selskab.

Fusionen har skabt en global aktør inden for produktion og distribution af biofarmaceutiske og silikonebaserede produkter, der bruges til alt fra jetfly, raketter og brystimplantater.

Ifølge Henrik Nøhr Poulsen er investeringen interessant, fordi Avantor har en »markedsledende position i defensive markeder med højt vækstpotentiale«.

Den adskiller sig markant fra PFA's seneste investeringer i bl.a. Nykredit og havvindmølleparken Walney, og ifølge kritikere er risikoen ved alternative investeringer, at pensionsselskaberne ikke har de rette kompetencer til at vurdere bl.a. risici.

Ifølge Henrik Nøhr er han helt tryg ved investeringen, og det skyldes bl.a., at man har Goldman Sachs som partner, der påtager sig den aktive ejerrolle.

»De kan få lov til at bestemme. Vi er mere passive. Vores arbejde er at vurdere, om det er en attraktiv investering og sikre, at vi har sammenfaldende interesser (med Goldman, red.) og kommer ind og ud på samme vilkår,« siger Henrik Nøhr Poulsen.

Som Finans kunne fortælle for et par uger siden, har PFA netop klaret frisag trods en investering i gældsplagede Welltec, der laver robotter til olieindustrien.

Mens de øvrige ejere - herunder sofistikerede investorer som den italienske Fiat-familie - har nedskrevet investeringen til det halve, lykkedes det PFA at lave en mindre gevinst, fordi pensionskassen havde skruet handlen snedigt sammen.

BRANCHENYT
Læs også