Erhverv

Regeringen skifter kurs i TV 2-salg: Nu skal staten kun sælge 49 pct. af tv-stationen

Regeringen dropper sine tidligere planer om at sælge hele TV 2 og forsøger i stedet at sælge en minoritetsandel til et stort mediehus.

Regeringen fastholder at sælge TV 2, men har i al hemmelighed lagt nye planer, hvor staten forbliver den største ejer af tv-stationen. PR-foto: TV 2

Regeringen sadler om i ambitionerne om at sælge hele TV 2 til en privat ejer.

Ifølge Finans' kilder vil regeringen nu beholde magten over TV 2 og kun sælge maksimalt 49 pct. af det statsejede selskab i første omgang.

VLAK-regeringen har ellers stået fast på, at hele TV 2 skal på private hænder.

Den nye salgsmodel skal skræmme kapitalfonde, der vil købe TV 2 med en exitplan i tankerne, mens regeringen har rakt en hånd ud til flere store mediehuse som Egmont, MTG, JP/Politikens Hus og Berlingske Media, som alle har meldt deres interesse for TV 2.

Men regeringens kursskifte møder både kritik og undren fra professor ved Aarhus Universitet, Frands Mortensen, som har fulgt sagen, siden staten i 2004 forsøgte at sælge TV 2 uden held.

»Når staten ikke tør gå hele vejen og sælge TV 2, forsvinder argumenterne om, at TV 2 drives bedre på private hænder. En privat medejer vil ikke kunne lave store forandringer i virksomheden, hvis staten stiller sig på bagbenene. Det virker mere og mere som et rent ideologisk projekt,« siger Frands Mortensen.

Den største hæmsko er stadig, at TV 2 har retssager hængende over hovedet.

Frands Mortensen, professor på Aarhus Universitet.

For interesserede købere som Egmont, der ejer TV 2 Norge, og MTG, som står bag TV3-kanalerne, betyder den nye salgsmodel, at der vil være færre synergier ved kun at kunne købe 49 pct. af TV 2.

»Der er formentlig stadig mediehuse, som vil være interesserede i at købe 49 pct. af TV 2. Men den største hæmsko er stadig, at TV 2 har retssager hængende over hovedet, hvor erstatningskravene kan overstige hele selskabets værdi,« siger Frands Mortensen.

I november slog EU-retten fast, at TV 2 har modtaget ulovlig statsstøtte fra 1995 til 2002. Hvis TV 2 også taber de igangværende retssager i Danmark, står TV 2 til at betale ulovlighedrenter og erstatning på op til 4 mia. kr. Kulturminister Mette Bock (LA) holder dog fast i, at retssagerne rent juridisk kan indefryses, så de ikke følger TV 2 i et salg.

Et salg af TV 2 kan dog først ske fra 2019, hvor det nuværende medieforlig udløber.

Den nye model kan holde de værste kapitalfonde med ren bundlinjetanke væk fra at byde på TV 2

Mogens Jensen (S), kulturordfører.

Socialdemokratiet meldte i sommer ud, at man kun vil gå med til at sælge 49 pct. af TV 2. Derfor er det »glædeligt, at regeringen er vendt på en tallerken,« fortæller partiets kulturordfører Mogens Jensen (S):

»Den nye model kan holde de værste kapitalfonde med ren bundlinjetanke væk fra at byde på TV 2. Det er en god mulighed for at få minoritetsinvestorer ind i TV 2, som står foran store digitale investeringer. Men det vigtige er, at vi lettere kan styre TV 2's fremtid, hvis staten stadig har majoriteten.«

Regeringens anden mulighed for at samle flertal om et salg er Dansk Folkeparti. Og her ser man også positivt på en model, hvor staten beholder flertallet af aktierne i TV 2.

»Det handler om, at den stærke public service og danske kvalitetsindhold skal bevares, ligesom TV 2's hovedkvarter skal blive i Odense, hvis TV 2 bliver solgt. Det er alt sammen lettere at styre, hvis staten stadig ejer majoriteten,« siger DF's medieordfører Morten Marinus.

Den endelig beslutning om et salg skal tages, når partierne sætter sig sammen til foråret om et nyt medieforlig. Kulturministeriet vil ikke kommentere salgsplanerne.

Læs også
Top job