Erhverv

Saudi-Arabiens milliardstore privatiseringsbølge snegler sig afsted

Århundredets udsalg for næsten 2.000 mia. kr. er ikke rigtig kommet i gang.

Det har gjort ondt på Saudi-Arabien, at olieprisen er faldet. Så ondt at man vil børsnotere en del af landets olieselskab Saudi-Aramco. Tegning: Rasmus Sand Høyer

Det blev annonceret som århundredets udsalg, da kronprins Mohammed bin Salman afslørede planer om at privatisere for 300 mia. dollars (knap 2.000 mia. kr.) i Saudi-Arabien.

Her 19 måneder senere snegler privatiseringsbølgen sig afsted, oplyser bankkilder, investorer og analytikere med kendskab til processen til nyhedsbureauet Reuters.

Et tungt bureaukrati og utilstrækkelige juridiske rammebetingelser nævnes blandt årsagerne. Derudover har investorerne indtaget en afventende holdning, efter at en større korruptionsbølge skyllede ind over flere medlemmer af den royale familie og flere ministre i sidste måned. På nuværende tidspunkt er det uafklaret, hvem der overlever landets anti-korruptionskampagne.

»Det kommer til at tage længere tid end mange forventede,« siger en saudiarabisk bankansat, som har arbejdet med nogle af transaktionerne, til Reuters.

Udsalget er et nøglepunkt i prins Mohammeds »Vision 2030«-plan for økonomien, som bl.a. går ud på at gøre sig mindre afhængig af indtægter fra olieeksport i en tid med lave oliepriser.

En af juvelerne i statens samling er olieselskabet Saudi Aramco, som ifølge Reuters' kilder forventes at give et provenu på op til 100 mia. dollars, selv om der kun skal sælges en lille bid. Så sent som i oktober sidste år fortalte prins Mohammed til Reuters, at det salg går planmæssigt, men der er endnu ikke valgt en udenlandsk børs til noteringen, som vil blive den største i historien.

Udover Saudi Aramco er der planer om at privatisere inden for vandforsyning, elektricitet, kornsiloer og sport

Læs også