Erhverv

Dispensation tilbagetrækkes - Plentis kunder slipper for roamingtillæg

Kunder hos teleselskabet Plenti må ikke længere betale yderligere for roaming i EU. Den dispensation, som Plenti fik i august fra EU's roamingregler, trækkes tilbage.

Preben Damgaard (til venstre) tidligere investor. Til højre  tidligere administrerende direktør Peter Mægbæk. Begge har ikke længere noget med Plenti at gøre. Foto: Plenti, PR-foto

Fra dags dato skal Plenti-kunder ikke længere betale mere for at bruge deres mobiltelefon i EU end i Danmark. Plenti fik ellers dispensation fra EU's roaming-regler i august 2017 og kunne dermed opkræve et tillæg for brug af roaming i EU hos sine kunder.

Men den dispensation er nu trukket tilbage. Det skriver Energistyrelsen i en pressemeddelelse.

Plenti fik dispensationen, fordi EU's roaming-regler ville give underskud i forretningen. Afgørelsen fra Energistyrelsen var dengang:

»Man kan konstatere, at Plenti har en negativ fortjeneste på mobiltjenester og en negativ detailroamingfortjeneste.«

Da Plenti fik dispensationen, var det et såkaldt MVNO-selskab, der ikke selv ejer et telenetværk, men lejer sig ind på et. Men kort tid efter afgørelsen blev Plenti købt af TDC Group, hvilket medførte, at de ca. 90.000 Plenti-kunder flyttede fra "3"s net over på TDC's.

Dermed ændrede de økonomiske forudsætninger, der lå til grund for dispensationen, sig, og Energistyrelsen har vurderet, at tilladelsen vil skulle vurderes igen. Det har TDC og Plenti dog ikke ønsket.

Dispensation tilbagetrækkes altså pr. 4. december 2017.

Hvordan det rent faktisk kommer til at udforme sig på Plenti-kunders abonnementer, står endnu ikke klart.

Siden den 15. juni 2017 har teleselskaber som udgangspunkt ikke længere lovligt kunnet opkræve ekstra betaling for roaming i EU, og forbrugerne skal som udgangspunkt betale den samme pris for at bruge mobiltelefonen i de øvrige EU-lande, som de gør derhjemme.

Der kan dog forefindes særlige og ekstraordinære omstændigheder, hvor Energistyrelsen kan give dispensation fra reglerne og tilladelse til at opkræve et tillæg for at få dækket et eventuelt tab på de roamingtjenester, som et selskabs kunder bruger i andre EU-lande.

BRANCHENYT
Læs også