Serier
0

To fætres frygt blev til virkelighed: Overskuddet styrtdykker

Flere år med uafbrudt vækst er slut for den familieejede virksomhed Idealcombi. Og det er briternes skyld.

Brexit - britisk farvel til EU
Fætrene Martin og Mikael Søgaard står i spidsen for Idealcombi, der producerer vinduer. Foto: Gregers Tycho

Briternes beslutning om at melde sig ud af EU har gjort ondt på den danske erhvervsfamilie Søgaard, der ejer vinduesproducenten Idealcombi.

Efter flere år med uafbrudt vækst er overskuddet i familiens virksomhed mere end halveret og omsætningen faldet kraftigt. Det viser et nyt årsregnskab.

Familien Søgaard fra Thy sælger en stor del af sine vinduer og døre til Storbritannien, der er Idealcombis næststørste marked. Men briternes udtræden af EU-samarbejdet fik pundet til at falde voldsomt i værdi og flere større byggeselskaber til at holde igen med projekter.

Det ramte den danske familievirksomhed hårdt, fordi den afsætter sine produkter i britiske pund og derfor er afhængig af, til hvilken pris pundene kan veksles til danske kroner.

Idealcombi tjente i seneste regnskabsår 14 mio. kr. - mere end en halvering fra året før. Og omsætningen faldt fra 663 mio. kr. til 586 mio. kr.

»Koncernens resultat og økonomiske udvikling har i regnskabsåret 2016/17 været præget af konsekvensen af briternes nej til EU. Forventningen om et udfordrende 1. kvartal 2017 på baggrund heraf viste sig at blive vekslet til et udfordrende 1. halvår,« skriver ledelsen i det nye regnskab.

Udover brexit blev Idealcombi ifølge eget udsagn ramt af »markante svigt« fra mangeårige leverandører. Det har ført til forsinkelser i leverancer og påført virksomheden øgede omkostninger.

»Den økonomiske udvikling og resultat af årets drift har således samlet ikke været tilfredsstillende,« lyder det.

Direktionen i Idealcombi består af fætrene Martin og Mikael Søgaard, som har taget over fra deres fædre Bent og Henning Søgaard, der fortsat sidder i bestyrelsen og er en del af ejerkredsen.

Virksomheden blev grundlagt af de to brødre i forældrenes lade i Hurup, Thy, nord for Limfjorden, i 1973.

I dag har virksomheden, der producerer sine vinduer og døre i Hurup, over 500 medarbejdere og er således blandt de største private arbejdspladser i området.

Egenkapitalen i Idealcombi er på 161 mio. kr. Koncernen forventer i indeværende regnskabsår en stigende omsætning og en »moderat fremgang« på bundlinjen, der fortsat er udfordret af den hårde priskonkurrence i markedet.

BRANCHENYT
Læs også