Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Oprydning efter udskældt el-konge: Nu bliver forretningen delt i to

Energikoncernens kommercielle forretning skal adskilles fra monopolet på el, vand og varme. Dermed vil den nye bestyrelsesformand i Ewii stoppe beskyldninger om misbrug af kundernes penge.

El-kongernes kommercielle fejlskud
Jørn Limann er klar til at splitte Ewii-koncernen i to, så det står klart, at kundernes penge ikke ryger i de forkerte kasser.

Et halvt år efter den skandaleramte topledelse forlod energikoncernen Ewii, gennemfører den nye bestyrelsesformand, Jørn Limann, en helt ny selskabsstruktur, der skal fjerne mistanker om urent trav.

Fra årsskiftet adskiller han Ewiis forretning i to dele for at sikre en stringent opdeling mellem monopolforretninger og kommercielle aktiviteter.

Den nye selskabsstruktur skal overbevise stavnsbundne kunder om, at de ikke betaler for kommercielle fejlskud som bl.a. brændselsceller, telemedicin og udviklingen af en trehjulet elscooter.

»Nu lægger vi de dårlige sager bag os. Vi vil gerne være rollemodel, og derfor sikrer vi denne adskillelse af de kommercielle aktiviteter og monopolforretningerne,« siger Jørn Limann.

I sommer langede eksperter, kunder og politikere hårdt ud efter Ewii og landets øvrige store kundeejede energikoncerner, efter at Finans afdækkede, hvordan selskaberne har tabt milliarder af kroner på kommercielt fejlslagne investeringer.

Bekymringen har bl.a. gået på, at koncernerne har udnyttet kunderne i monopolerne inden for el, vand og varme til at medfinansiere de kommercielle fejlskud.

Jørn Limann afviser, at det er sket i Ewii, men han anerkender, at man får renere linjer fremover, når monopolforretningerne trækkes ud i et særskilt datterselskab.

»Tidligere købte monopolselskaberne ydelser hos Ewiis kommercielle selskaber. Det skal de ikke længere gøre fremover,« siger Jørn Limann, der helt konkret flytter 80-100 ansatte fra koncernens kommercielle forretning til monopol-delen.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) har flere gange kritiseret energikoncernernes fejlslagne investeringseventyr og opfordret til at bruge kundernes penge med omtanke og sikre større gennemsigtighed.

»Det er glædeligt at se, at man i sektoren selv tager ansvar. Det handler om at få genskabt tilliden til hele forsyningssektoren. Det er vigtigt, at der er en klar opdeling mellem aktiviteterne, så vi kan se, hvad forbrugerne betaler til,« siger ministeren.

Foreningen for Slutbrugere af Energi (FSE), der repræsenterer store industrivirksomheder som Lundbeck og Haldor Topsøe, har langet hårdt ud efter energiselskabernes milliardspild.

»Tiltaget i Ewii lyder bestemt som et skridt i den rigtige retning, men vi vil gerne sikre en endnu klarere adskillelse. Så længe de ansatte arbejder under samme tag og refererer til samme bestyrelse, kan monopolselskabet ikke være uafhængigt,« siger Anders Houmøller, sekretariatsleder for FSE.   

BRANCHENYT
Læs også