Erhverv

Københavnske virksomheder får baghjul af provinsens

Væsentlige nøgletal i virksomheder med mere end 100 ansatte tegner et billede af, at erhvervslivet i hovedstaden sakker agterud i forhold til resten af landet.

Foto: Per Folkver

Glem alt om hovedstaden som Danmarks vækstcentrum, når det gælder private virksomheders økonomiske præstationer. Afkast af investeringer, soliditet og forrentning af egenkapitalen har det bedre i en af landets større virksomheder, når den ligger i provinsen frem for i københavnsområdet.

Det viser ”Management Performance Survey 2017”, som er en analyse af ledelsen af de godt 1.600 største private virksomheder i Danmark målt på antal ansatte.

En forklaring på, at de større provinsvirksomheder generelt klarer sig bedre på de nævnte parametre, er virkningerne af finanskrisen. De var ifølge direktør i Væksthus Sjælland Mads Vaczy Kragh hårdere uden for København.

»Hovedstaden har mange hovedsæder og servicevirksomheder. Sammensætningen af sektorer gjorde, at vi på Sjælland blev relativt hårdere ramt end i hovedstaden, så krisebevidstheden var nok større her. Virksomhederne var nødt til at "grave dybere" end i København, hvor man hurtigere var tilbage på niveauerne fra før finanskrisen,« siger Mads Vaczy Kragh.

Han tilføjer, at det sjællandske erhvervslandkort er domineret af især produktionsvirksomheder og underleverandører, som altså tilsyneladende i højere grad end i København har formået at skære organisationen til.

Nøgletal\Geografi Storkøbenhavn Sjælland Fyn Sydjylland Midtjylland Nordjylland
Afkastgrad 7,6 9,7 8,0 8,0 9,1 8,6
Overskudsgrad 4,8 6,3 4,2 4,5 5,5 5,6
Soliditet 33,9 38,3 37,0 38,1 36,9 36,3
Egenkapitalforrentning 3,9 10,4 10,6 4,1 4,5 17,6

Tallene i analysen, som er udgivet af search-firmaet Alexander Hughes, er hentet i de seneste regnskaber indleveret til Erhvervs- og Selskabsstyrelsen. Managing partner i firmaet Evan Tolstoj Hansen vurderer ligeledes, at typerne af virksomheder er en årsag til forskellene i nøgletal mellem provinsen og hovedstaden.

»I Storkøbenhavn ligger mange service- og forretningsvirksomheder samt handels-, grossist- og detailvirksomheder. De udgør to tredjedele af virksomhedstyperne. I Sjælland og i resten af provinsen ligger generelt flere fremstillingsvirksomheder, og de præsterer typisk nogle procent bedre på både afkast og overskud,« siger Evan Tolstoj Hansen.

Storkøbenhavn er klart den landsdel i opgørelsen, som fylder mest erhvervsmæssigt. 39 pct. af de private virksomheder i Danmark med mere end 100 ansatte ligger i hovedstadsområdet. Derfor vil det trække relativt meget op for landet som helhed, hvis regionens virksomheder kunne fremvise bedre økonomiske resultater.

Skal man kåre en slags vinder i DM i virksomheders nøgletal, må det blive Sjælland, der ligger nummer et i tre af fire discipliner sammenlignet med virksomheder på Fyn, Sydjylland, Midtjylland og Nordjylland og i Storkøbenhavn. 11 pct. af de største danske virksomheder ligger på Sjælland uden for København.

Finans har forgæves forsøgt at kontakte ledelsen i Vækstforum Hovedstaden under Center for Regional Udvikling ved Region Hovedstaden, som overvåger og analyserer erhvervsudviklingen i hovedstadsregionen.

Læs også