Erhverv

Medie: Putin vil skabe kryptovaluta for at undgå internationale sanktioner

Rusland kan være på vej med en "kryptorubel", der skal forhindre Vesten i at straffe landet med økonomisk sanktioner.

I 2017 holdt Vladimir Putin møde med etherum-grundlæggeren Vitalik Buterin.  Foto: AP/Dmitry Lovetsky)

Rusland undersøger muligheden for at indføre en statslig kryptovaluta - a la bitcoin - en såkaldt kryptorubel. Formålet med at indføre den digitale valuta er angiveligt, at russerne vil bruge den til at snige sig uden om de hårde økonomiske sanktioner, som det internationale samfund har indført mod Rusland. Det skriver Financial Times.

Ifølge det internationale erhvervsmedie blev kryptorublen nævnt på et regeringsmøde af præsident Vladimir Putins økonomiske rådgiver, Sergei Glazev.

»Dette instrument passer os rigtig godt til følsomme aktiviteter på vegne af staten. Vi kan afregne mellemværender med vores modparter i hele verden uden hensyn til sanktioner,« skulle Sergei Glazev bl.a. have sagt.

Både USA og EU har indført sanktioner mod Rusland, særligt efter at Rusland annekterede Krim-halvøen i 2014. Det betyder, at der er særdeles skrappe regler for, hvordan virksomheder i Europa og USA må handle med russerne.

F.eks. må amerikanske virksomheder ikke sælge varer eller ydelser, der kan være med til at opbygge russernes olie- og gasnet. Og til Krim må man end ikke eksportere symaskiner, da de og meget andet kan være med til at genopbygge halvøens infrastruktur.

Vladimir Putin har tidligere haft møder med sin landsmand 23-årige Vitalik Buterin, der stiftede en af verdens mest populære kryptovalutaer ”ethereum”. Mødet førte til, at Vladimir Putin ville regulere markedet for kryptovalutaer.

Læs også