Erhverv

Fynsk tomatkonge vil sælge cannabis for 1,5 mia. kr.

Den fynske gartneriejer Mads Pedersen vil være Europas største cannabisproducent. En ny cannabisfabrik til en kvart mia. kr. placeres nær Odense.

Danmarks største tomatproducent Mads Pedersen går nu i gang med at producere cannabis i stor skala. Sammen med et børsnoteret canadisk selskab vil han bygge en cannabisfabrik, som kan generere en årsomsætning på 1,5 mia. kr. 
Foto: Benjamin Nørskov

Danmarks største tomatproducent, Mads Pedersen, udvider nu forretningen og planlægger at sælge cannabis for 1,5 mia. kr. om året.

Mads Pedersen, der ejer det store fynske gartneri Alfred Pedersen & Søn, har netop offentliggjort en samarbejdsaftale med verdens næststørste producent af cannabis - det børsnoterede canadiske selskab Aurora.

Sammen har de to parter stiftet et selskab, som i år indleder byggeri af drivhuse og en kæmpe fabrik til produktion af cannabis-olier nær Odense. Anlægget opføres i tre etaper og kommer til at beskæftige op mod 150 medarbejdere.

»Første etape tages i drift i februar 2019 og har kapacitet til at omsætte for 600 mio. kr. Målet er, at anlægget skal være fuldt udbygget i løbet af maksimalt fem år. Til den tid er anlægget på omkring 93.000 kvadratmeter med en produktionskapacitet svarende til en årsomsætning på omkring 1,5 mia. kr.,« fortæller Mads Pedersen.

Han har de seneste 20 år ejet og ledet familievirksomheden Alfred Pedersen & Søn. Under Mads Pedersens ledelse har gartneriet ekspanderet voldsomt i både Danmark og Sverige, og indtjeningen har det seneste år været rekordhøj. Trods massive investeringer - 85 mio. kr. alene det seneste år - er der tale om en særdeles velkonsolideret virksomhed med en soliditet på over 70 pct.

Alfred Pedersen & Søn ApS
  • Gartneriet blev grundlagt i 1948 af Katrine og Alfred Pedersen og ejes i dag af deres søn Mads Pedersen.
  • Gartneriet producerer årligt 15.000 tons tomater og har 260.000 kvm. drivhuse, hvoraf halvdelen er placeret ved hovedkontoret nær Odense og halvdelen i Sydsverige.
  • Gartneriet leverer omkring 45 pct. af alle dansk producerede tomater og er især kendt for varemærket "Katrine & Alfreds". Gartneriet producerer også agurker og peberfrugter.

Den kommende produktion af cannabis bliver placeret i et selvstændigt selskab, Aurora Nordic Cannabis, hvor Mads Pedersen ejer 49 pct. og det canadiske selskab 51 pct.

»Der bliver tale om en investering på omkring 250 mio. kr., hvoraf jeg skyder halvdelen ind. Vi kalkulerer med at kunne nå op på en omsætning på 1,5 mia. kr. ved - udover salg på hjemmemarkedet - at opbygge en betydelig eksport til resten af Europa,« fortæller Mads Pedersen.

Danmark har fra 1. januar i år indført en forsøgsordning, som åbner mulighed for, at virksomheder som Alfred Pedersen & Søn kan producere cannabis til medicinsk brug. Andre europæiske lande er også så småt begyndt at åbne for brug af cannabis til medicinske formål, men Danmark er længst fremme på området, hvilket kan give et forspring på eksportmarkederne.

Forsøgsordning for cannabis

1. januar 2018 indføres en forsøgsordning for medicinsk cannabis.

Ordningen løber i fire år.

Ordningen administreres af Lægemiddelstyrelsen, der udsteder tilladelse til fremstilling af medicinske cannabisprodukter. De virksomheder, der søger om tilladelse til at importere eller fremstille cannabisprodukter, vil blive inspiceret af Lægemiddelstyrelsen.

Parallelt med med dette etableres en udviklingsordning for virksomheder, der vil dyrke cannabis, som er egnet til medicinsk brug. Også i denne ordning er det Lægemiddelstyrelsen, der inspicerer og udsteder tilladelser til de virksomheder, der søger om godkendelse.

Medicinske cannabisprodukter anvendes blandt andet til at dæmpe smerter og spasmer. Produkterne kan blandt andet anvendes af patienter, der lider af multipel sklerose samt patienter i kemoterapi.

Allerede om tre uger begynder Aurora Nordic Cannabis at plante cannabis i lejede drivhuse ved Odense.

»Vi vil gerne hurtigt i gang med at øve os. Derfor har vi lejet drivhuse, som vi bruger, mens vi bygger fabrikken og de nye drivhuse. Det er fuldstændig afgørende, at vi kan garantere en høj, ensartet kvalitet, som svarer præcis til varedeklarationen. Allerede til august kan vi sende de første relativt primitive tørrede, cannabisprodukter på markedet. I foråret 2019 kan vi begynde at levere cannabis-olier fra den nye fabrik,« fortæller Mads Pedersen.

Det har længe været tilladt at anvende cannabis til smertelindring i Canada og en stor del af USA's delstater. Flere og flere amerikanske delstater legaliserer også cannabis til såkaldte rekreative formål (dvs. fornøjelse). Det ventes, at cannabis også vil blive tilladt til rekreative formål i hele Canada om et halvt år.

Det er blandt andet derfor, at aktiekursen på Mads Pedersens nye samarbejdspartner, Aurora Cannabis Inc., er steget 315 pct. de seneste to måneder. Selskabet har nu en markedsværdi på 29 mia. kr.

Også Møllerup Gods på Djursland har for nylig indgået samarbejde med en af de helt store canadiske cannabisproducenter, Canopy Growth Corp. Sammen vil de to parter bygge drivhuse og en cannabisfabrik, som ventes at kunne generere en omsætning i niveauet 500 mio. kr.

Læs også
Top job