Erhverv
BREAKING

Kåre Schultz går endnu længere: Vil lukke 40 af Tevas fabrikker

Spareplanerne i det israelske medicinalfirma Teva bliver omfattende, afslører direktør Kåre Schultz. I første omgang skal op til 25 fabrikker lukkes, og på længere sigt hele 40.

Foto: Lars Krabbe

Han blev for alvor kendt og hyldet i Danmark for at overtage roret hos Lundbeck og skære til.

Men i Israel, hvor Kåre Schultz siden september 2017 har været direktør for medicinalkoncernen Teva, har hans omfattende spareplan mødt massiv modstand fra medarbejdere og samfundet i øvrigt. Således har selv Israels premierminister forsøgt at få Kåre Schultz til at gå mindre hårdhændet frem - uden held.

Det er nemlig ikke bare små indhug, den danske direktør med tilnavnet ’Hard-Kåre’ har gang i. Hvor omfattende det bliver på længere sigt, afslørede han tirsdag aften på en J.P. Morgan-konference i USA, skriver branchemediet Fierce Pharma.

I første omgang skal mellem 20 og 25 fabrikker lukkes ned i løbet af to år. Men spareøvelserne fortsætter derefter i højt tempo: I alt skal omkring 40 fabrikker lukkes, forklarede Kåre Schultz til konferencen.

Teva har samlet set omkring 80 fabrikker, der er kommet til igennem mange år med opkøb over hele kloden.

»Det siger sig selv, at vi har for mange,« sagde Kåre Schultz og vurderede, at et mere passende antal ville være mellem otte og tolv i alt.

Den første spareplan for Teva fra Kåre Schultz hånd blev fremlagt midt i december, og siden har Tevas israelske fabrikker været ramt af strejker. Nu er der kommet en aftale på plads for de to fabrikker, der står først for i Israel, og alle ansatte på de to fabrikker vil være tilbage på arbejde fra torsdag.

Der skal i første omgang skæres 14.000 stillinger ud af 57.000 hos Teva, heraf 1.750 styk i Israel. Samtidig vil der ikke blive udbetalt bonusser til medarbejdere eller udbytte til aktionærerne. Det skal i alt give besparelser for omkring 19 mia. kr.

Problemerne har nemlig hobet sig op for Teva, der slås med hård konkurrence på kopimedicin, modvind i forsøget på selv at udvikle patentbeskyttede lægemidler og er tynget af en stor gæld efter flere store opkøb.

Læs også