Erhverv

Novos amerikanske ærkerival kan skabe nyt kaos i USA

Amerikanske Eli Lilly frygtes at skrue op for rabatkanonen i USA, fordi et stort studie ventes at fejle. Det kan tvinge Novo Nordisk ud i en ny amerikansk priskrig.

På hovedkontoret i Bagsværd nord for København, kigger man nok også med stor spænding frem mod det afgørende studie, kaldet Rewind, fra Eli Lilly. Foto: Novo Nordisk.

Det danske medicinalflagskib Novo Nordisk risikerer at blive hvirvlet ind i en ny og udmarvende priskrig på det altafgørende amerikanske diabetesmarked.

En stribe analytikere forventer nemlig, at den amerikanske ærkerival Eli Lilly til sommer fremlægger et fejlslagent studie med diabetesmidlet Trulicity, som kæmper en indædt kamp mod Novo Nordisks Victoza og snart det nye guldhåb Ozempic.

Det ligner en fjer i hatten for Novo Nordisk, men hvad der ifølge medicinalanalytiker Rune Majlund Dahl fra finanshuset DNB umiddelbart bør stille Novo Nordisk stærkere, kan paradoksalt nok ende som en bet for Novo.

»Eli Lilly vil kunne imødekomme en del af udfordringen ved et fejlet studie ved at give indkøbsorganisationerne større rabatter. Det er selvfølgelig en risiko for Novo Nordisk, fordi det så presser priserne ned,« siger Rune Majlund Dahl.

Han står langtfra alene med forventningen om, at det store studie vil fejle.

»Vi mener, at det kan fejle i forhold til at vise kardiovaskulære (vedr. hjerte-kar, red.) fordele,« skriver Sachin Jain, medicinalanalytiker i Bank of America Merrill Lynch, i en analyse.

GLP-1 og insulin
Novo Nordisks diabetesforretning centrerer sig særligt omkring to hovedforretninger, GLP-1-midler og langtidsvirkende insulin.
  • GLP-1-midler, hvor Novo Nordisk har Victoza og det nye håb Ozempic, består af en efterligning af et naturligt tarmhormon, som bl.a. regulerer appetitten. Det forekommer naturligt i menneskekroppen. Den type lægemidler har den store fordel, at de giver vægttab hos diabetikeren. Det er velegnet til de diabetikere, som stadig har en vis form for insulinproduktion tilbage.
  • Novo Nordisk har også det andet store håb, den langtidsvirkende insulin Tresiba. Det er den type insulin, der lægger bunden over dagen for diabetikeren modsat de hurtigtvirkende insuliner, der typisk indtages i forbindelse med et måltid.

Novo Nordisk har med sit lægemiddel Victoza vist, at det kan reducere risikoen for hjerte-kar-problemer som f.eks. slagtilfælde eller blodpropper.

Netop disse problemer er den hyppigste dødsårsag blandt diabetikere, og det er et lignende studie, Eli Lilly til sommer fremlægger resultater for.

I Deutsche Bank forventer medicinalanalytiker Tim Race heller ikke, at Eli Lilly når i mål med studiet.

Han er dog mere optimistisk på Novo Nordisk vegne, hvad konsekvensen for Novo angår, fordi Eli Lilly i givet fald reducerer prisen på et produkt, der vil være svagere end Novo Nordisks Victoza.

Vi føler, at vi har gode chancer for at komme ud med et positivt studie.

Enrique Conterno, chef for Eli Lillys diabetesforretning.

Priskrigen på det amerikanske marked for insulin var det, der i 2016 sendte Novo Nordisk-aktien til tælling.

Siden er den kommet stærkt tilbage, hvilket ikke mindst skyldes markedets tårnhøje forventninger til Victoza og Ozempic i særligt USA.

Det er et marked på i dag ca. 50 mia. kr., der vokser mere end 20 pct. om året. Samtidig er det kendt for at være enormt lukrativt marked, hvor selskaberne har en skyhøj indtjening.

Hos Eli Lilly er selskabets diabeteschef, Enrique Conterno, imidlertid fortsat optimistisk.

»Vi føler, at vi har gode chancer for at komme ud med et positivt studie,« sagde Enrique Conterno for nylig på en telekonference for analytikere og investorer.

Novo Nordisk har ingen kommentarer.

Læs også