Erhverv

I Israel drikker man ikke meget, men landet er alligevel en stor vinproducent

Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage.

Flere israelske vinproducenter er kooperativer med fælles vinmarker, som her Eshtaol i det centrale Israel. Foto: Getty Images

Islam har som bekendt forbud mod alkohol, og jøderne foretrækker traditionelt mad over vin. Så i Israel er alkohol kun i fokus i højtiderne.

Hver af de mange jødiske helligdage har belejlige drikkekvoter: en fællestår til sabbatten, minimum fire glas vin til pesach (påske) og glasset i gulvet til brylluppet. Den nok mest livlige helligdag er purim, hvor jøderne i tre hele dage opfordres til at drikke sig sanseløse (og klæde sig ud) – og det gælder også de allermest ortodokse. Ren fastelavn for alle aldre. Mange unge israelere har da også en heftig alkoholkultur, og uanset højtid bør arak, det israelske svar på græsk ouzo eller fransk pastis, prøves, sammen med vine fra en af landets mange vingårde...

BRANCHENYT
Læs også