Erhverv

Aramco: To storbanker trynet fra verdens største børsintroduktion

Saudi-Arabiens statslige olieselskab Aramco giver hverken UBS eller Bank of America en mulighed for ledende rolle i børsintroduktion.

Saudi-Arabiens olieselskab Aramco har ifølge Reuters fravalgt de to storbanker UBS og Bank of America til den kommende børsintroduktion af selskabet. Foto: AP/Hasan Jamali

Noget for noget. Sådan synes strategien at være for Saudi-Arabiens statslige olieselskab Aramco forud for børsintroduktionen af selskabet senere i år.

At få Aramco på børsen forventes at blive den største introduktion i verden nogensinde målt i markedsværdi. Saudierne mener selv, at selskabet vil få en samlet markedsværdi på 12,2 billioner kr. Omkring fem pct. af aktierne vil blive udbudt.

Aramco har indbudt de fleste af de største banker og finanshuse til at byde på opgaven som global koordinator af børsnoteringen. Men de to storbanker UBS og Bank of America er ikke blevet indbudt, skriver Reuters.

Ifølge Reuters kilder er de to banker blevet frosset ude af Aramco, fordi de ikke har lånt penge til olieselskabet i de senere år.

Derfor er de ikke blevet indbudt til de møder, selskabet holder i de kommende uger, hvor den ledende bank eller banker skal findes.

Aramco skal låne anseelige beløb i vestlige banker i de kommende år for at holde trit med selskabets investeringsplaner. Og hvis en bank ikke er villig til risikere sine egne penge i form af lån til Aramco, så bliver de heller ikke tilbudt at tjene penge på børsintroduktionen.

Børnoteringen er en vigtig del af kronprins Mohammed bin Salmans reformplaner, der skal omforme Saudi-Arabiens økonomi og reducere kongedømmets afhængighed af olie.

Kilder til Reuters oplyser, at Aramco i sidste uge inviterede bankerne til at byde på introduktionen af selskabet. Invitationerne er blandt andet sendt til Citi, Goldman Sachs og Deutsche Bank.

Læs også