Erhverv
BREAKING

Utilfredse Bilka-kunder får lov til at købe billig iPhone

Et hav af klager over aflyst iPhone-handel er nu endt i flere forlig mellem Bilka og utilfredse kunder.

En urealistisk lav pris, lød begrundelsen, da Bilka aflyste iPhone-handel med flere af sine kunder, men varehuset havde selv solgt telefonen billigere tidligere, viste det sig. Illustration: Anders Thykier

Bilka har indgået flere forlig med utilfredse kunder i en omstridt iPhone-sag, hvor supermarkedsgiganten aflyste handler med op til 100 iPhones, da telefonerne ifølge Bilka var solgt alt for billigt.

I alt er der indgået forlig med ni kunder, som nu får lov til at købe iPhonen til den "alt for lave pris" på 4.323 kr.

Det viser en aktindsigt udleveret til Finans af Center for Klageløsning, der er en klageinstans under Forbrugerklagenævnet.

Hos Forbrugerrådet Tænk kalder man de mange forlig »en sejr for danske forbrugere«.

»Sagen viser, at forbrugerne skal fastholde deres klager, når de føler sig snydt af en erhvervsdrivende,« siger Paula Bramman, jurist ved Forbrugerrådet Tænk.

Hun mener desuden, at Bilkas iPhone-pris på 4.323 kr. ikke har været lav nok til, man kan kalde den urealistisk.

Siden sagen begyndte i slutningen af 2017, har Bilka ellers fastholdt, at kunderne handlede i »ond tro«, da de på Bilkas webshop købte en iPhone 8 til 4.323 kr. Telefonen var normalt prissat til 6.186 kr.

Den fejlagtige pris var ifølge Bilka opstået pga. en it-fejl, og samtidig var prisen urealistisk lav, mente koncernen.

Ifølge Bilka burde kunderne have indset, at iPhone-prisen var en fejl. Kunderne handlede derfor i ond tro, da de købte telefonen, konkluderede Bilka, da den aflyste de mange handler.

Da det senere viste sig, at Bilka havde solgt samme iPhone-model endnu billigere ugen før i sit varehus i Herning, stod dagligvarekæden stadig fast på, at annulleringen var berettiget.

Trods de mange forlig gør Dansk Supermarked, der driver Bilka, stadig ingen indrømmelser. 

»Vi fastholder fortsat, at der er tale om en åbenlys prisfejl, som mange af kunderne var opmærksomme på, hvilket vi også klart kan godtgøre i et flertal af de få klager,« oplyser Kasper Reggelsen pressekontakt ved Dansk Supermarked, i en mail til Finans.

Han tilføjer dog:

»Men vi har også hele tiden pointeret, at vi selvfølgelig vil gennemgå alle klagerne individuelt og fair, og således har vi i et mindre antal fundet en god, mindelig løsning, som er tilfredsstillende for alle parter«.

26 kunder havde oprindeligt klaget over Bilkas håndtering af iPhone-sagen til Center for Klageløsning.

Ud af dem har 11 kunder udtrykt ønske om at indbringe sagen for Forbrugerklagenævnet, da Bilka afviste et forlig med dem. Samtidig har fem kunder opgivet at gå videre med deres klager over Bilka.

Læs også