Erhverv

HCM-anfører midt i kamp for livet: »Ikke-stenrige« spillere vil ofre en månedsløn

Klubben og mulig investorgruppe er gået forkert af hinanden i jagt på nye millioner til HC Midtjylland. Nu frygter spillerne, at løbet er kørt - to år efter pokalsejren.

Jacob Østergaard (t.h.) har aktuelt to år tilbage af sin kontrakt med HC Midtjylland. Foto: POULSEN LARS

HC Midtjyllands spillere aner ikke, hvad morgendagen bringer. De ved blot, hvad der har stået klart siden oktober måned: Deres økonomiske fundament er truet, fordi det selvsamme fundament med hastig fart er begyndt at smuldre under den midtjyske håndboldklub.

Sent tirsdag eftermiddag træner Jonas Wilde citeret for at sige, at HC Midtjylland kun har penge til at køre videre indtil 1. april, hvorefter klubben går konkurs.

Som man kan regne ud, er det da problematisk at stå som ikke-stenrig håndboldspiller og ikke vide, hvad der skal ske.

Jacob Østergaard, anfører i HC Midtjylland

»Beskeden, vi har fået, er, at de ikke er nået til enighed. Først skulle vi have svar den 23. december, men så blev fristen udsat. I dag kom så den endelige besked,« sagde Wilde til det norske medie Halden Arbeiderblad og uddybede.

»Det mest sandsynlige scenarie er, at klubben lukkes efter det, hvis der ikke kommer en økonomisk julenisse på besøg,« sagde Wilde med henvisning til 1. april som skæringsdato.

Hårdt for psyken

Meget mere end det ved spillertruppen heller ikke, fortæller anfører Jacob Østergaard.

»Som man kan regne ud, er det da problematisk at stå som ikke-stenrig håndboldspiller og ikke vide, hvad der skal ske. Min kontrakt løber reelt set to år mere. Vi ved ikke, hvad der sker efter april. Man kan ikke bare lige skrive kontrakt med en anden klub på det tidspunkt, sådan fungerer markedet ikke. Det har været et hårdt psykisk arbejdsmiljø siden oktober på grund af usikkerheden. Vi har ikke kunnet få endegyldigt svar på, om vi sejlede i øst eller vest. Tidligere i januar blev der lagt op til, at vi var i mål, men det virker jo ikke til at være tilfældet nu,« siger han og tilføjer.

»Det har været russisk roulette hver eneste gang, vi er gået til en orientering om vores fremtid. Man satte sig bare ned og håbede på, at pistolen ville klikke og patronen blive i tromlen.«

HC Midtjylland afviste tirsdag aften på egen Facebook- og hjemmeside, at klubben står til at gå konkurs lige nu og her. Klubben nævnte dog ikke noget om udsigterne fra 1. april. Tidligere i januar fortalte HC Midtjylland, at man havde undgået en lukning, men ligesom træner Jonas Wilde har Jacob Østergaard også fået at vide, at der atter er trukket mørke skyer hen over klubben.

Pengejagt med forhindringer

»Investorgruppen og klubben har åbenbart læst regnskabet og det tal, som investorgruppen skulle dække, forskelligt. Derfor er det røget i vasken, selvom det i et kort øjeblik så ud til, at vi var reddet for denne sæson. Det står klart, at klubben og investorgruppen skal finde hinanden hurtigt, eller klubben skal starte helt forfra i jagten på penge,« siger Jacob Østergaard og uddyber.

»Det er frustrerende som spiller, at man ikke rigtig kan pege fingre af nogen. Hvis der var lagt op til, at investorerne skulle komme med tre millioner, og klubben selv kan finde syv millioner via Thomas (Thomas Hintze, ejer af HC Midtjylland, red.), og investorerne så troede, at de kun skulle komme med to millioner, kan jeg godt forstå, hvis Thomas siger stop. Omvendt ville investorerne gerne overtage klubben fra nul, og det er vist ikke blevet helt klart for parterne, hvad der er af gæld fra de gamle selskaber,« udlægger Jacob Østergaard.

Han afslører, at spillertruppen i den proces også har gjort sit for at få enderne til at mødes.

»Vi tilbød at afgive vores juni-løn, fordi klubben og investorgruppen på et tidspunkt sagde, at det kunne hjælpe dem videre i processen. Det var en svær beslutning, men på det tidspunkt aftalte vi spillere at forsøge at blive sammen. Nu er grundlaget et andet, og det klart, at folk begynder at se sig om efter en ny klub og tænke på sig selv, når der er så stor usikkerhed,« siger HC Midtjyllands-anfører.

Svært tidspunkt at finde en ny klub

Hvis det ender med, at klubben går konkurs fra 1. april, stiller det spillerne i en meget svær situation i forsøget på at sikre sig en ny arbejdsgiver og indkomst.

»Det er lige så nemt som at lave et røveri på et casino fyldt med kameraer. Du skal have planlagt det hele og være pivheldig, fordi der opstår nogen huller i trupperne i andre klubber. I håndboldmiljøet kender man jo til forhandlinger, der først handler om et skifte i 2019. Det transfermiljø gør det klart, at det er en katastrofe for en håndboldspiller at stå uden kontrakt i april, fordi der ikke er luft i budgetterne hos klubberne,« siger Jacob Østergaard.

HC Midtjylland er sat til at spille næste ligakamp 12. februar ude mod Århus Håndbold. Hvilket hold, der stiller op i Aarhus, afhænger af de kommende uger, fordi alle spillere er blevet givet muligheden for at finde en ny klub. Forlader nogen af de løntunge spillere HC Midtjylland, kan det føre til, at klubben kan fortsætte sæsonen ud.

»Vores situation påvirker selvfølgelig kamp og træning. Det er umuligt at sende om i baghovedet. Vi håber jo, at der kommer en ny investorgruppe, at der via spillerafgange bliver luft nok i budgettet, eller der sker noget andet mirakuløst,« siger Jacob Østergaard.

Jyllands-Posten har uden held forsøgt at få en kommentar til HC Midtjyllands aktuelle situation fra ejer Thomas Hintze.

Læs også