Erhverv

En af Kinas rigeste sælger ud af sit imperium

Den kinesiske mangemilliardær Wang Jianlin var indtil for nyligt landets rigeste. Nu tvinger den kinesiske regering ham til at sælge ud af sit globale imperium.

Kinas aktiemarked og nu også Wanf Jianli reagerer på Xi Jinpings femårs-vision om at styrke realøkonomien gennem mindre udbytter og begrænsede virksomhedsopkøb i udlandet. Foto: Mark Schiefelbein.

Den kinesiske rigmand Wang Jianlin pralede indtil for nyligt med sit hurtigtvoksende globale forretningsimperium. Men under nyt pres fra den kinesiske regering og en strammere finanspolitik har piben fået en anden lyd.

Det skriver CNN.

Præsidenten, Xi Jinpings, kurs har tvunget Kinas tidligere rigeste til at sælge ud af sine internationale forretninger og rette et tvunget fokus på at nedbringe den store gæld, som hans konglomerat har akkumuleret over årene via store udenlandske investeringer.

I stedet vil den kinesiske rigmand, der er god for ca. 153 mia. kr., fremover fokusere på projekter inden for de kinesiske landegrænser.

Blå Bog

Wang Juanlin er en kinesisk forretningsmagnat, investor og filantrop.

Han var tidligere Kinas rigeste, men er i dag på en femteplads med en samlet formue på ca. 153 mia. kr.

Han er født d. 24. oktober, 1954 i Kina, har før sin tid som succesfuld forretningsmand aftjent 16 år i det kinesiske militær.

Hans virksomhed ejer i dag 21,57 mio. kvm. ejendom rundt omkring i verden, 168 shoppingcentre, 82 luksushoteller, 213 biografer, 99 butikker og 54 karaokehoteller i Kina.

I 2015 købte han 20 pct. af andelen i den spanske fodboldklub Atletico Madrid.

Tirsdag annoncerede Wangs enorme ejendoms-og underholdningskonglomerat, Dalian Wanda Group, at det var gået med til at sælge ud af sine projekter i Australien. Det er ovenpå et frasalg i sidste uge for mere end 300 mio. kr. af andele i luksushotelprojektet One Nine Elms i London.

Siden har aktien i Wanda Hotel Development Company stået stille, efter en midlertidig suspendering på børsen i Hong Kong, indtil flere detaljer om handlerne er kendte.

Over de sidste par år har Wanda investeret i adskillige udenlandske projekter. Nu har vi besluttet at sælge dem, for at komme af med vores udenlandske gæld.

Wang Jianlin, Leder af Dalian Wanda Group

Den kinesiske regering slår i øjeblikket hårdt ned på store selskaber som Wang Jianlins i et forsøg på at nedbringe gældsfinansierede udenlandske investeringer.

Eksperter fra BakerMcKenzie udleder, at de kinesiske stramninger bunder i Kommunistpartiets bekymringer om, at pengene, der strømmer ud af landet, på længere sigt vil kunne destabilisere økonomien.

I august udmeldte de, at især udenlandsk ejendomshandel- og projekter, hotelbyggerier, underholdning og sport havde udsigt til stram regulering. Alle er områder, hvor Wang Jianlin har sat sig tungt verden over.

Udover luksuriøse hoteller og ejendomsprojekter i byer som Los Angeles, Chicago og Istanbul, har den rige kineser foretaget store investeringer i den spanske fodboldklub Atletico Madrid og Hollywood-produktionsselskabet Legendary Entertainment, der står bag blockbustere som Jurrasic World og The Hangover-trilogien.

Men i løbet af det seneste år er der sket store forandringer.

Ved Dalian Wanda Groups sidste års årsmøde fremførte topchefen til applaus, at konglomeratet havde overtaget flere udenlandske selskaber end nogensinde før, og at der var store planer om at fortsætte i samme stil.

Ved årets møde hed det sig i stedet, at 93 pct. af Dalian Wanda Groups aktiver var i Kina. Et tal, der tidligere havde været hemmeligholdt. Han fortalte desuden om fremtidsplanerne, hvor der fortsat ville blive skåret fra.

»Over de seneste par år har Wanda investeret i adskillige udenlandske projekter. Nu har vi besluttet at sælge dem for at komme af med vores udenlandske gæld,« sagde Wang Jianlin.

Han nævnte også problemerne, der har omsværmet konglomeratets forretning for ejendomshandler, Wanda Commercial Properties, som blev fjernet fra Hong Kongs børs i slutningen af 2016.

»Vi har planer om at reducere virksomhedens gæld til absolut sikre niveauer inden for to til tre år. Jeg kan med sikkerhed sige, at Wanda Group aldrig vil have problemer med kreditværdighed nogen steder i verden,« sagde Wang Jianlin.

Flere store kreditratingbureauer som Moody's, S&P og Fitch lader sig imidlertid ikke overbevise. De har alle nedgraderet Wanda Commercial Properties til junk-status, den laveste mulige score.

Læs også