Erhverv

Tidligere olieboss står til at blive ny Novo-formand

Norske Helge Lund har været kørt i stilling som Novo Nordisks nye bestyrelsesformand i et år. Snart kan det blive en realitet.

Helge Lund har en fortid som topchef i Statoil. Netop hans erfaring som topchef i multinationale selskaber skaffer ham formentligt formandsposten i Novo Nordisk. Foto: Simon Dawson

Novo Nordisk går fra svensk til norsk, når der fremover skal holdes bestyrelsesmøder.

I hvert fald foreslår medicinalgiganten, at svenske Göran Ando skal afløses af norske Helge Lund som bestyrelsesformand, når der er generalforsamling til marts.

Men hvem er så denne Helge Lund, der nu står til at blive formand i én af Danmarks største virksomheder?

Når man kigger på Helge Lunds CV, er der et ord, der gennemsyrer det hele: Olie.

Helge Lund
  • 2015-2016, adm. direktør i BG Group Plc
  • 2004-2015, adm. direktør i Statoil ASA
  • 2002-2004, adm. direktør i Aker Kvaerner
  • 1999-2002, vice adm. direktør og COO i Aker Kvaerner
  • 1993-1998, forskellige roller i Hafslund Nycomed, afsluttende som vicedirektør
  • 1991-1993, konsulent i McKinsey & Co
  • 1988-1991, politisk rådgiver i Norwegian Conservative Party

For den 55-årige Helge Lund har siden 2002 haft topchefstillinger i flere store olievirksomheder. Fra Aker Kværner til Statoil og senest i BG Group. Sidstnævnte er en global olievirksomhed ejet af Shell og med en omsætning på over 100 mia. kr. om året.

Helge Lund, der begyndte sin erhvervskarriere som politisk rådgiver for det konservative parti i Norge og siden blev McKinsey-konsulent, har siddet i Novo Nordisk-bestyrelsen som menigt medlem ad to omgange siden 2014.

Det gode spørgsmål er så, hvad en tidligere olieboss kan bidrage med i en kæmpe medicinalvirksomhed.

Da Helge Lund for et år siden igen blev valgt ind i Novo Nordisk-bestyrelsen, var det med begrundelsen om, at han havde topcheferfaring fra store multinationale selskaber med hovedkvarter i Skandinavien. Ligesom han havde været ansat i virksomheder, der opererede på regulerede markeder og har »signifikant« finansiel viden, lød det i begrundelsen.

Finans kunne allerede for et år siden analysere sig frem til, at Helge Lund var det oplagte bud på en ny Novo Nordisk-formand.

Göran Ando nåede at være bestyrelsesformand i Novo Nordisk i omkring fem år.

Torsdag morgen blev det meddelt i forbindelse med selskabets årsregnskab for 2017, at han stopper på den post til generalforsamlingen i marts.

Læs også