Erhverv

Apple-regnskab: Salget af iPhones skuffer i forhold til forventningerne

Salget af iPhones i de vigtige juledage faldt med 1 pct. i forhold til samme periode sidste år. Til gengæld steg omsætningen mærkbart. Det viser Apples regnskab for første kvartal.

Arkivfoto: AP Photo/Eric Risberg

Selv om der blev solgt 77,3 mio. iPhones i de sidste måneder i 2017, blev salget i de vigtige juledage alligevel en skuffelse for Apple.

Sådan tjener Apple sine penge

* Apples største indtægtskilde er salg af telefoner - de såkaldte iPhones. De seneste modeller, der skal trække det tunge læs, hedder iPhone 8 og iPhone X.

* Apple tjener omkring 4175 kroner per iPhone 8 samt 6000 kroner per iPhone X. Dette er mere end Apple tidligere har taget for sine telefoner. I sidste kvartal tjene Apple eksempelvis 3686 kroner per solgt telefon.

* Salget af iPhones gav i sidste kvartal af 2017 28,8 milliarder kroner. Det tal varierer fra kvartal til kvartal. Apple har lagt sin finanskalender, så første kvartal af 2018 indeholder julesalget. Det er i dette kvartal, Apple sælger mest.

* Telefonsalget er dog kernen i Apples salg. I sidste kvartal sidste finansår stod salg af iPhones for 55 procent af omsætningen.

* Apple producerer også bærbare computere under navnet Mac. De står for 14 procent af selskabet omsætning.

* Af fysiske produkter sælger Apple også tablets (iPads), tv-tilbehør (Apple TV), ure (Apple Watch), musikafspillere (iPods) og tilbehør såsom høretelefoner.

* Bortset fra salget af iPads er det ikke produkter, der rykker det store i regnskabet. Ipads står for omkring hver tiende krone, som Apple tjener.

* Det sidste ben i Apples forretning er de servicer, som Apple leverer. Dels laver Apple sine egne styresystemer til sine apparater.

* Derudover er der Apples datasky, iCloud. Her kan brugere gemme og tilgå data via internettet. Det er også et alternativ til, at eksempelvis arbejdspladser har egne servere, som forbinder computerne.

* Apple leverer også service i form af en betalingsapplikation (Apple Pay) og en virtuel musik- og filmbutik (iTunes), en virtuel boghandel (iBooks) og en butik for applikationer (App Store).

* Apple ejer også selvstændige applikationer såsom Shazam, der hjælper brugere til at genkende musik, de ikke kan huske titel og/eller kunstner på.

* I alt står Apples forskellige servicer for 16 procent af koncernens omsætning.

* I spidsen for Apple står Tim Cook, der har taget over efter Apples ene stifter, Steve Jobs.

Kilder: Apple

Tech-giganten har netop fremlagt sit førstekvartals-regnskab, der på grund af Apples skæve regnskabsår dækker de sidste tre måneder i 2017.

Sammenlignet med samme periode sidste år, hvor der blev langet knap 78.3 mio. iPhones over disken, faldt salget af iPhones med 1 pct. Ifølge Bloomberg lå analytikernes forventninger til iPhone-salget på 80. mio solgte enheder.

Til gengæld steg omsætningen i iPhone-salget med 13 pct. til 61,576 mia. dollars i forhold til første kvartal sidste år.

Apple angiver ikke, hvilke telefoner der bliver solgt, men ifølge den gennemsnitlige enhedspris på 796 dollars, tyder meget på, at selskabets nye storsatsning, iPhone X, har klaret sig godt over juledagene, hvilket Apple-topchef Tim Cook også bekræfter.

»iPhone X overgik vores forventninger, og den har været vores mest solgte iPhone hver uge siden den blev lanceret i november,« udtaler Tim Cook i en kommentar i forbindelse med regnskabet.

Apple endte med en samlet omsætning på 88,3 mia. dollars i første kvartal – en stigning på 13 pct. i forhold til samme periode for et år siden.

Bundlinjen endte med et plus på 20,06 mia. dollars.

Læs også