Erhverv

Ejer i USA trak sig fra kriseramt dansk møbelproducent før konkurs

Allerede tidligere på ugen stod kapitalfonden bag Tvilum af, og storselskabet med 700 ansatte er nu i konkurs.

Møbelproducenten Tvilum havde i 2006 ca. 1.800 medarbejdere - antallet er nu omkring 700. Arkivfoto: Joachim Ladefoged. Foto: Joachim Ladefoged

De amerikanske ejere bag møbelproducenten Tvilum smed tidligere på ugen håndklædet i ringen. Ejerne og dermed bestyrelsen meddelte ledelsen i midtjyske Fårvang, at de ikke længere kunne stå bag det danske selskab.

Det oplyser advokat Morten Hans Jakobsen fra Gorrissen Federspiel, der sammen med advokat Ulrik Holsted-Sandgren, Horten Advokatpartnerselskab, fredag blev sat ind som kuratorer i Tvilums konkurs.

Den danske møbelproducent sendte fra morgenstunden fredag de knap 700 ansatte hjem. Og senere på dagen blev konkursen en realitet ved et møde i skifteretten - en konkurs begæret af selskabet selv.

Koncernen
  • Tvilum ApS har hidtil været ejet af selskabet RCG Tvilum, der har Robert Loring Jr., Revolution Capital Group, USA samt Cyrus Nikou, Atar Capital, USA, som hovedaktionærer.
  • Mere end 90 pct. af produktionen går til eksport. Tvilum tegner sig for ca. 10 pct. af den danske møbeleksport.
  • Blandt selskabets store markeder er Frankrig, Tyskland og USA.
  • Kunderne til møblerne er internationale detailkæder som Walmart, Conforama, B&Q og Jysk.

Møbelselskabet har siden 2013 været ejet af den lille amerikanske kapitalfond Revolution Capital Group, der også har siddet på flertallet i bestyrelsen. Men allerede tidligere i denne uge trak de sig fra den danske virksomhed, som heller ikke længere figurerer på Revolutions hjemmeside.

»Ejerne har meddelt, at de ikke længere vil støtte selskabet, og som konsekvens af konkursen ligger selskabet nu hos os som kuratorer,« siger Morten Hans Jakobsen, Gorrissen Federspiel, fredag aften.

Finans har fredag forsøgt at få kommentarer fra ledelsen hos kapitalfonden Revolution i Californien, som dog ikke er vendt tilbage på henvendelser - hverken mail eller telefon.

Den anden kurator i Tvilums konkursbo, Ulrik Holsted-Sandgreen, har tidligere på dagen over for Finans fastslået, at der er flere årsager til konkursen. Blandt disse er pres på momsrefusion samt problemer med en stor udenlandsk kunde, som er i økonomiske vanskeligheder.

Konkursen udløses dog også af, at flere leverandører af råvarer til produktionen af Tvilums plademøbler har lukket for kreditten og ønsket gæld indfriet.

Hos kuratorerne arbejdes der hen over weekenden på højtryk med at finde en køber til Tvilum eller dele af selskabets aktiviteter.

»Vi håber på at kunne finde en hurtig og god løsning, som kan sikre en god fremtid for Tvilum,« siger Morten Hans Jakobsen.

Den midtjyske producent, som er Danmarks største inden for møbler, har de seneste uger bl.a. udstillet på møbelmesser i både Køln, Tyskland, og Las Vegas, USA. Ifølge Finans' oplysninger er ordrebeholdningen derfor pæn i selskabet. Det har udover midtjyske fabrikker også egen produktion i Polen, der kører videre trods konkurs i det danske selskab.

»Der er flere faktorer, som peger på, at der må kunne findes en løsning. Det er i hvert fald vores ambition for de næste dages arbejde,« siger Morten Hans Jakobsen, Gorrissen Federspiel.

Advokaten erkender, at kuratorerne arbejder under tidspres for at sikre, at kunderne til Tvilums møbler ikke finder andre løsninger, eller medarbejdere søger mod andre arbejdspladser.

De knap 700 ansatte hos Tvilum er indkaldt til møde mandag formiddag på fabrikken ved hovedsædet i Fårvang. Der vil de få information fra kuratorerne om situationen.

BRANCHENYT
Læs også