Erhverv

Andelen af danske zombieselskaber er ottedoblet siden finanskrisen

Antallet af børsnoterede virksomheder, der har svært ved at betale renterne på deres gæld, stiger kraftigt i både Danmark og Europa. De lave renter får skylden.

Andelen af såkaldte zombieselskaber er siden 2007 ottedoblet og udgjorde 8 pct. af alle børsnoterede danske virksomheder i 2015. Det får advarselslamperne til at blinke hos flere finansielle eksperter.

»Mange zombieselskaber burde gå konkurs eller blive restruktureret. At de kan blive ved med at være living dead, binder værdifulde ressourcer, og det er med til at gøre vores økonomi mindre dynamisk og mindre produktiv,« siger Frank Hvid Petersen, rådgiver og tidligere chefstrateg hos Carnegie og Nordea.

Dataene, som er de senest tilgængelige, stammer fra Bank for International Settlements (BIS), der er en fællesorganisation ejet af 60 centralbanker.

Zombierne er ifølge den internationale samhandelsorganisation OECD defineret som selskaber, der i de seneste tre år ikke tjent nok på driften efter af- og nedskrivninger til at betale deres renteomkostninger, og herhjemme inkluderer dette bl.a. selskaber som Bang & Olufsen, rederiet D/S Norden og trykkeriteknologiselskabet Glunz & Jensen.

Ifølge Claudio Borio, chef for BIS’ monetære og økonomiske afdeling, kan de historisk lave renter meget vel være medskyldig i stigningen i antallet af zombieselskaber på tværs af Europa.

Fordi renterne er lave, kan det betale at gældsætte sig, og så bliver virksomhederne ikke i samme grad presset til at skære deres gæld ned.

Værre er, at det stigende antal zombieselskaber binder centralbankernes hænder på ryggen.

»Jo flere zombieselskaber, desto mere sårbar bliver økonomien over for, at renterne bliver hævet til mere normale niveauer. Et aspekt, jeg andre steder har beskrevet som en gældsfælde,« sagde Claudio Borio på en konference i januar.

Andelen i Europa udgjorde 9 pct. i marts 2017 ifølge en analyse af Bank of America Merrill Lynch.

I Danmark har flere end 20.000 danske virksomheder så høj gæld og så lav kreditværdighed, at de reelt er mere døde end levende. Danske zombieselskaber har en samlet gæld på over 100 mia. kr., viser en 2017-opgørelse fra brancheforeningen FSR - danske revisorer, der dog bruger en anden definition end OECD.

»De virksomheder, der har disse karakteristika, er typisk meget udsatte. Kommer der en rentestigning, kan det vælte mange omkuld,« siger Tom Vile Jensen, erhvervspolitisk chef i FSR.

Både Bang & Olufsen, Glunz & Jensen og D/S Norden mener, at de har en sund økonomi og alle peger på, at de forventer at levere overskud i den nære fremtid.

BRANCHENYT
Læs også