Serier

Skat købte stjålne papirer - nu er skattesmæk for millioner på vej

30 mio. kr. er i kassen indtil videre. Flere forhøjelser er på vej.

De hemmelige formuer
I 2016 købte Skat adgang til de såkaldte Panama Papers. Nu giver investeringen resultat. Foto: Stine Bidstrup Arkivfoto: Stine Bidstrup

Det har tilsyneladende været en rigtig god forretning for Skat at købe stjålne oplysninger om danskere og danske virksomheder med hemmelige formuer i skattely.

Efter at Skat købte adgang til de såkaldte Panama Papers i 2016, har Skat lavet såkaldte indkomstforhøjelser for 141,3 mio. kr., og yderligere forhøjelser for 330,4 mio. kr. er på vej, oplyser Skat i en pressemeddelelse.

De sager, der allerede er afgjort, har udløst et provenu på 29,3 mio. kr., mens det endnu er usikkert, hvad de resterende sager vil indbringe. I disse sager har Skat lavet såkaldte forslag til afgørelser. Det vil sige, at forslagene bliver til endelige afgørelser, med mindre skatteyderen kan komme med oplysninger, der viser, at sagen stiller sig anderledes end det, Skat er kommet frem til.

Tallene skal ses i lyset af, at Skat købte oplysningerne for et etcifret millionbeløb.

»Det er et kompliceret arbejde, og vi er langt fra at være færdige med at gennemgå alle oplysningerne. På nuværende tidspunkt har vi identificeret hovedparten af de implicerede personer, og resten har vi bedt en udenlandsk myndighed om hjælp til at identificere. Men det står allerede nu klart, at vi ikke kunne have afdækket de her sager uden papirerne,« siger fagdirektør i Skat, Jim Sørensen.

Panama Papers skabte en international skatteskandale, da medier over hele verden i 2016 offentliggjorde indholdet af millioner af dokumenter, som var blevet tappet fra advokatfirmaet Mossack Fonseca i Panama.

Papirerne afslørede, hvordan advokatfirmaet havde hjulpet velhavere, kriminelle, virksomheder og politikere med at skjule formuer i skattely, og flere lande besluttede efterfølgende at købe adgang til papirerne.

Skat købte papirerne gennem en mellemmand af en person, som Skat ikke kendte identiteten af, men det har altså været alle pengene værd.

Skat oplyser, at man modtog oplysninger om 317 danske selskaber og 500-600 danske statsborgere.

Det har udløst 77 skattesager i alt, hvoraf 31 er afgjort.

Det hører dog med til historien, at en skatteborger altid har mulighed for at klage over Skats afgørelse til Landskatteretten eller Skatteankenævnet. Derefter kan begge parter indbringe sagerne for domstolene.

De 46 sager, hvor Skat har udsendt forslag til afgørelser, omfatter 23 selskaber og 23 personer.

BRANCHENYT
Læs også