Erhverv

Historisk dansk idrætsfirma reddet efter konkurs

Den finske koncern Unisport køber en »betydelig del« af forretningen og aktiverne i konkursboet efter Virklund Sport.

Den over 60 år gamle virksomhed Virklund Sport gik i slutningen af januar konkurs. Nu er den blevet reddet. Foto: Virklund Sport

En af de førende leverandører af udstyr og inventar til den danske idrætsverden er blevet reddet.

Virklund Sport, der i slutningen af januar gik konkurs, er blevet købt af den finske koncern Unisport, som har 300 ansatte i seks lande og årligt omsætter for tæt på et milliardbeløb.

Unisport har købt en »betydelig del« af forretningen og aktiverne i Virklund Sports konkursbo, oplyser parterne i en pressemeddelelse.

»Unisport byder Virklund Sports kunder og partnere et varmt velkommen til vores familie,« siger Mikko Kilpeläinen, topchef i Unisport, i pressemeddelelsen.

Hvad Unisport har betalt for Virklund Sport, og hvordan det påvirker den danske virksomheds over 50 ansatte, fremgår ikke.

Fast ligger det dog, at Virklund Sports forretningsområder bliver lagt ind i selskabet Unisport Scandinavia ApS, og at Virklund Sport beholder sit navn og brand.

»Sammen har Unisport og Virklund Sport potentialet til at blive førende inden for indendørs og udendørs-idrætsfaciliteter i Danmark. Dette er en glimrende mulighed, og vi ser frem til at blive en del af Unisport,« siger Johannes Madsen, salgs- og udviklingschef i Virklund Sport.

Virklund Sport leverer udstyr til en lang række sportsgrene og idrætsprojekter. Men i slutningen af januar var det foreløbigt slut for den historiske virksomhed, der har rødder tilbage til 1956 og begyndte under navnet Virklund Gymnastik & Skolemontering.

Virklund Sport blev nemlig taget under konkursbehandling ved Skifteretten i Viborg. Konkursbegæringen kom fra virksomhedens egen bestyrelse, fordi banken og virksomhedens primære investor ikke kunne finde en løsning, der kunne sikre den kortsigtede drift af Virklund Sport.

Virksomheden havde en ordrebeholdning på 35 mio. kr. ved konkursen.

Årsagen til konkursen skulle findes i, at projektmarkedet i primært anden halvdel af 2017 gik i stå. Det førte til en »voldsom nedgang« i omsætningen hos Virklund Sport, forklarede Trine Brinch Sørensen, direktør i Virklund Sport, til Finans i januar.

»Selvom der i løbet af efteråret 2017 er gennemført meget store besparelser i virksomheden, har omkostningerne ikke kunnet reduceres i samme takt som den manglende omsætning. Dette har medført, at Virklund Sport kommer ud med et meget dårligt økonomisk resultat for 2017,« skrev hun i en mail.

Den største aktionær i Virklund Sport var tidligere kapitalfonden Industri Udvikling, der er ejet af en række pensionskasser fra fagbevægelsen, heriblandt Pædagogers Pension.

Virklund Sport har hovedkontor i Silkeborg og har gennem årene haft svingende økonomiske resultater. Senest kom virksomheden ud af 2016 med et underskud efter skat på 4,2 mio. kr.

De første år af Virklund Sports levetid var gymnastikredskaber det primære produkt. Senere begyndte virksomheden at indrette haller, lave sportsbelægninger og levere udstyr til store idrætsprojekter både inde og ude.

Læs også
Top job