Erhverv
0

Topnavn i asiatisk supermarkedsgigant dømt for korruption

Bestyrelsesformanden i sydkoreanske Lotte er blevet idømt 30 måneders fængsel for korruption, mens veninde til ekspræsident Park Geun-hye får dom på 20 år.

Bestyrelsesformand, Shin Dong-bin, i handelskonglomeratet Lotte blev tirsdag dømt til 30 måneders fængsel af en domstol i Seuol. Foto: Ha Sa-hun (AP)

Bestyrelsesformanden i et af Sydkoreas største handelskonglomerater, Lotte, er blevet idømt 30 måneders fængsel for korruption.

Samtidig er Choi Soon-sil, veninde til den tidligere præsident Park Geun-hye - og det centrale bindeled i bestikkelsen mellem ekspræsidenten og erhvervseliten - blevet idømt til 20 års fængsel af en domstol i Seoul.

Det skriver Bloomberg og Reuters.

Lotte er det femtestørste familieejede konglomerat i Sydkorea og råder over en kæde af supermarkeder og stormagasiner i Sydkorea, Japan og Kina samt en hastigt stigende omsætning på det lukrative kinesiske internetmarked.

Konglomeratet består af over 60 forretningsenheder, beskæftiger 60.000 mennesker og er den største slik- og tyggegummiproducent i Sydkorea.

Shin Dong-bin er dømt for sin medvirken i korruptionsskandalen, der også fældede den nu tidligere præsident Park Geun-hye i marts sidste år. 

Konkret er han dømt for at have givet ca. 40 mio. kr. i bestikkelse til Park Geun-hye gennem Choi Soon-sil mod tjenester fra præsidenten i form af gratis licens til Lotte til at drive en række toldfrie butikker.

Foruden fængselsdommen har Shin Dong-bin fået en bøde på omkring 40 mio. kr.

Choi Soon-sil er dømt på baggrund af anklager om tvang, bestikkelse og misbrug af myndighed, og for at have brugt sine professionelle relationer med Park til personlig vinding.

Anklagerne havde forlangt fire års fængsel til Shin Dong-bin og 25 år til Choi Soon-sil.

Shin Dong-bin er dermed den anden i rækken af erhvervsmastodonter, der bliver fældet i skandalen.

I 2017 blev Samsungs tronarving, Jay E. Lee, idømt fem års fængsel, også for bestikkelse og underslæb, men i starten af februar blev han prøveløsladt, mens hans oprindelige dom blev halveret fra 5 år til 2,5 år.

Og i juni 2016 blev Lotte-gruppen forhindret i en børsnotering af datterselskabet Hotel Lotte på grund den verserende korruptionssag.

Retssagerne opfattes af mange som en epokegørende ny udvikling i Sydkorea.

Park Geun-hye er udover at være den første kvindelige præsident i Sydkoreas også landets første demokratisk valgte leder, som er blevet afsat fra sit embede.

I retssagen mod hende fastholder Park Geun-hye sin uskyld. Der forventes dom afsagt i april.

BRANCHENYT
Læs også