Erhverv
0

Trump med kæberasler til supermarkeder - vil levere mad direkte til USA's fattigste

Madkuponer eller Food Stamps er big business i USA. 7,5 pct. af salget hos supermarkederne stammer fra disse kuponer.

Walmart og de øvrige supermarkeder er meget lidt begejstrede for Donald Trumps planer om, at lade staten stå for dele af indkøb og distribution af madvarer gennem Food Stamps programmet i stedet for supermarkederne. Foto: Wes Pope/The Santa Fe New Mexican via AP

I USA har de et statsligt program for de fattigste i samfundet. I alt modtager omkring 16 mio. lavindkomst familier madkuponer - Food Stamps - som de kan købe mad for i eksempelvis supermarkeder.

Men nu har Donald Trump foreslået, at en del af disse kuponer, som reelt er rede penge, erstattes med direkte leverancer af madvarer. Leveret af staten i stedet for gennem supermarkeder, skriver CNBC.

Rationalet skulle være, at staten har så stor indkøbskraft, at det i sidste ende kan give en besparelse på 129 mia. dollars set over en ti-årig periode.

I dag kan modtagere af madkuponer selv bestemme, hvad de vil købe hos de supermarkeder, der er forhåndsgodkendt til at tage imod kuponerne.

Og madkuponer er en stor del af omsætningen hos flere af de amerikanske supermarkedskæder. Eksempelvis står indkøb via madkuponer for 7,5 pct. af salget i supermarkedsindustrien, der samlet omsætter for 840 mia. dollars, skriver CNBC.

Walmart modtager indløsning af omkring 20 pct. af det samlede Food Stamps salg, ifølge markedsinstituttet Consumer Growth Partners.

Donald Trumps forslag hedder »Americas Harvest Box«, og det er meningen, at denne madkasse skal erstatte madkuponer for dele af de husholdninger, der har ret til Food Stamps for mere end 90 dollars om måneden.

I tråd med hans valgkampagne om »America First« skal alle madvarer i den offentlige madkasse være dyrket i USA, og omfatte dagligvarer som eksempelvis juice, pasta, kødkonserves og bønner.

»Det vil sænke omkostningerne, fordi vi kan købe direkte hos producenterne, mens folk med madkuponer er nødt til at købe hos supermarkederne. Det vil også sikre, at der er tale om om sunde og næringsrige fødevarer,« siger Mick Mulvaney, der er budgetdirektør i Det Hvide Hus.

Den plan er supermarkederne mildest talt meget lidt vilde med.

»Måske kan dette program spare penge et sted, men baserede på årelange erfaringer, så vil det øge udgifterne andre steder og dermed æde besparelserne op. Detailhandlen forventer af en regering, at den fjerner bureaukrati og reguleringer, og ikke at regeringen øger bureaukratiet, som dette forslag vil gøre,« siger Jennifer Hatcher, der er Chief Public Officer og formand for Food Marketing Institute, der er en lobbyorganisation for supermarkederne.

BRANCHENYT
Læs også